DASK Zorunlu mu? DASK Hakkında Merak Edilenler Görsel
Sigorta
09.05.2024

DASK, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun Deprem Sigortası'nın kısaltmasıdır. Bildiğiniz gibi ülkemiz deprem kuşağında yer alıyor ve bu nedenle depreme karşı hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. Deprem sigortası da bu hazırlığın önemli bir parçasını oluşturuyor. Peki, DASK nedir, neleri kapsar ve zorunlu mudur? Bu blog yazısında DASK hakkında merak edilen tüm soruları cevaplayacağız.

DASK Nedir?

DASK, deprem sonucunda meydana gelebilecek hasarları ve yangın gibi depremden kaynaklı riskleri teminat altına alan bir sigorta türüdür. Bu sigorta sayesinde depremde evinizin veya işyerinizin zarar görmesi durumunda maddi kayıplarınızı telafi edebilirsiniz.

DASK Neleri Kapsar?

DASK sigortası, deprem sonucunda meydana gelen;

●     Bina hasarı

●     Eşya hasarı

●     Enkaz kaldırma masrafları

●     Geçici konaklama masrafları

●     Kira kaybı gibi zararları teminat altına alır.

DASK Zorunlu mu?

Evet, deprem sigortası zorunludur. 1999 yılında çıkan Afet Sigortaları Kanunu'na göre, konut kredisi alanlar ve tapuda riskli yapı olarak belirtilen binalarda oturanlar DASK deprem sigortası yaptırmak zorundadır.

DASK Sigortası Yaptırmayanlara Ceza Var mı?

DASK yaptırmamanın doğrudan para cezası bulunmamaktadır.

Ancak DASK yaptırmayanlara bazı yaptırımlar uygulanmaktadır:

1. Altyapı Hizmetlerinden Faydalanılamama: DASK poliçesi olmayan binalara elektrik, su ve doğalgaz gibi altyapı hizmetleri yeni aboneliklerde verilemez. Mevcut abonelikler de DASK yaptırılmadığı sürece iptal edilebilir. Bu durum, binada yaşayanlar için günlük yaşamı oldukça zorlaştırabilir.

2. Konut Satışı ve Kiralama Yasağı: DASK poliçesi olmadan konut satışı veya kiralama işlemleri gerçekleştirilemez. Bu durum, mülk sahipleri için satış veya kiralama sürecini geciktirebilir veya zorlaştırabilir.

3. Depremde Zararın Karşılanmaması: Deprem sonucu hasar alan DASK poliçesi olmayan binalarda oluşan maddi hasarlar sigorta tarafından karşılanmaz. Bu durumda tüm masraflar bina sakinleri tarafından karşılanmak zorunda kalır.

4. Bina Kredisi Alınamama: DASK poliçesi, bazı bankalar tarafından bina kredisi verilirken talep edilen belgeler arasındadır. DASK poliçesi olmayan binalara kredi verilmez.

DASK Sigortası Nasıl Yaptırılır?

DASK sigortası;

●     Doğa Sigorta web sitesinden

●     Online olarak DASK'ın web sitesinden

●     Alo 125 DASK Sigorta Hattı üzerinden yaptırılabilir.

DASK Sigortası Bedeli Ne Kadardır?

DASK sigortası bedeli, binanın bulunduğu il, binanın cinsi, metrekaresi ve yapı yılı gibi faktörlere göre değişmektedir. DASK sigortası bedeline ilişkin bilgiyi DASK'ın web sitesinden veya yetkili sigorta acentelerinden öğrenebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: DASK Nedir? Hangi Binaları Kapsamaktadır?

DASK Sigortası Hakkında Merak Edilenler

Deprem gibi doğal afetlerin yıkıcı etkilerine karşı önlem almak mı istiyorsunuz? DASK sigortası tam size göre! Bu yazıda, DASK sigortası hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

DASK Sigortası Yaptırmak için Tapu Gerekli mi?

Hayır, DASK sigortası yaptırmak için tapu zorunluluğu yoktur. DASK sigortası, sigortalının beyanı üzerine yapılmaktadır.

DASK Sigortası Ne Zaman Yaptırılmalıdır?

DASK sigortası, binanın tapu tahsis belgesi alındıktan sonra en geç 30 gün içinde yaptırılmalıdır.

DASK Sigortası Kiracı Tarafından Yaptırılabilir mi?

Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından doğrudan yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını ev sahibi adına yaptırabilir. Tazminat her durumda tapuda "Hak Sahibi" olarak belirtilen kişiye ödenir.

DASK poliçesi ev sahibine aittir. Ancak kiracı, istediği takdirde ev için sigorta yaptırabilir. Bu durumda, sigorta ettiren kişi yalnızca kiracı olur.

DASK Sigortası Ne Kadar Sürelidir?

DASK sigortası 1 yıllıktır ve her yıl yenilenmesi gerekir.

DASK Sigortası Hasar Durumunda Ne Yapmalıyım?

Deprem sonucunda hasar meydana gelmesi durumunda, DASK'a Alo 125 DASK Sigorta Hattı veya DASK'ın web sitesi üzerinden bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

DASK Yaptırmamanın Cezası Var mı?

DASK yaptırmayanlara Kredi Garanti Fonu tarafından gecikme zammı ve ikinci yıl prim tutarı kadar ceza uygulanır. Ayrıca, DASK yaptırmayanlar, depremde evleri hasar gördüğünde AFAD tarafından sağlanan konaklama ve gıda yardımlarından da yararlanamazlar.

DASK Hasar Talebi Nasıl Yapılır?

Deprem sonrasında hasar gören binalarda oturanlar, DASK'a hasar talebinde bulunmak için ALO 125 DASK Sigorta Hattını arayabilir veya Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun online işlem platformunu kullanabilirler.

DASK Sigortası Bedeli Nedir?

DASK sigortası bedeli, binanın bulunduğu il/ilçe, yapı tipi, kat sayısı ve brüt inşaat alanı gibi kriterlere göre değişir. Güncel DASK bedellerini Doğa Sigorta’nın web sitesinden veya yetkili sigorta acentelerinden öğrenebilirsiniz.

DASK sigortası yaptırmak, deprem gibi doğal afetlerin yol açabileceği maddi kayıplara karşı önemli bir önlemdir. Hemen online DASK sigortası teklifi almak için tıklayın!