ChatGPT Nedir? Nasıl Kullanılır? Görsel
Güncel
20.06.2023

OpenAI tarafından geliştirilen yapay zekâ uygulaması ChatGPT’nin kullanıma sunulmasının ardından büyük bir popülerlik elde edildi. Özellikle son dönemde yapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler sonrasında ChatGPT, metin odaklı yapay zekâ uygulamaları arasında ilk sırada kedine yer bulmayı başarıyor.

ChatGPT en basit haliyle OpenAI şirketi tarafından geliştirilmiş bir yapay zekâ dil modelidir. Kolay kullanılabilir olması sayesinde kısa sürede sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde en çok kullanılan yapay zekâ araçları arasında yer almıştır. ChatGPT basit kullanıcı dostu arayüzüne sahip bir yapay zekâ uygulamasıdır. Yapay zekâ alanında yapılan gelişmelerin giderek hızlanmasının ardından ChatGPT, verdiği başarılı sonuçlar sayesinde kullanıcılarından da tam not almayı başarmıştır.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT Türkçe dil desteği de sunabilen, OpenAI tarafından geliştirilmiş ve kendi tanımına göre büyük bir dil modelidir. Doğal dil işleme konusunda son derece yetenekli olan ChatGPT, insanlarla interaktif olarak etkileşim kurabilmektedir. İnternet tarayıcısı üzerinden kolayca ulaşılabile bir yapay zekâ uygulamasıdır.

2022 Kasım ayında piyasaya sürülen ChatGPT, yapay zekâ sohbet robotu olarak kullanılmaktadır. Kullanıcıların kendilerine sorduğu hemen hemen her konuda bilgi vermektedir. Hem denetimli hem de pekiştirmeli öğrenme teknikleri kullanılarak geliştirilmiştir. Basit arayüzü sayesinde kolayca kullanılabilmektedir.

ChatGPT Nasıl Kullanılır?

Yapay zekâ chat uygulaması olan ChatGPT, tıpkı günümüzde yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulamalarına benzer bir arayüze sahiptir. WhatsApp ve Telegram ile benzer bir arayüz kullanan ChatGPT, kullanıcıların mesaj yazma kısmına dilediği bir konuda mesajını yazıp göndererek yapay zekâ ile her konuda görüşme başlatabilmektedir.

Kullanımı son derece basit bir yapay zekâ uygulaması olan ChatGPT, internet erişimi olan her bilgisayar ve mobil cihazdan kullanılabilir. ChatGPT’ye erişim saplamak için bilgisayarınızın ve mobil cihazınızın web tarayıcısından ChatGPT web sitesine giriş yapılmalı ve platforma kayıt işlemlerinin tamamlanması gerekecektir. Doğrulama adımlarının ardından ChatGPT herkes tarafından kullanılabilir. Üyelik adımlarının ardından açılan ekrandan tüm merak edilen sorular ChatGPT’ye yöneltilebilir. “Send a message” yazan alandan konuşma başlatılmaktadır.

ChatGPT’nin Özellikleri Nelerdir?

ChatGPT özellikleri sürekli olarak OpenAI tarafından geliştirilmektedir. Halihazırda bir yapay zekâ olması nedeniyle kendi öğrenmesine de devam etmektedir. Bir yapay zekâ model olan GPT 3,5 ve GPT – 4 temel büyük dil modeli üzerine inşa edilmiştir. Genel olarak ChatGPT’nin sahip olduğu özellikler şunlardır:

  • Çoklu dil desteği sağlar.
  • Doğal dil işleme becerisine sahiptir.
  • Her kullanıcı etkileşimi sonrasında öğrenir ve sürekli gelişir.
  • Çok yönlü kullanıma sahiptir.
  • Hem denetimli hem de pekiştirmeli öğrenme teknikleri kullanır.
  • Çoklu dil desteği sağlar.
  • Doğal dil işleme becerisine sahiptir.
  • Her kullanıcı etkileşimi sonrasında öğrenir ve sürekli gelişir.
  • Çok yönlü kullanıma sahiptir.
  • Hem denetimli hem de pekiştirmeli öğrenme teknikleri kullanır.
  • Günümüzde yapay zekâ uygulamaları arasında kendine ilk sıralarda yer bulan ChatGPT, kullanıcılarının dilediği zaman her konuda ChatGPT’yi kullanmasını sağlamaktadır. ChatGPT sahip olduğu sürekli öğrenme becerisi sayesinde devamlı olarak gelişmekte ve daha akıllı bir hale gelmektedir.

    ChatGPT Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

    OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, kullanıcıların verimliliğini artırma konusunda son derece faydalıdır. Henüz tam olarak doğru ve kesin bilgiler getiremese de birçok konuda kısa sürede yanıt vermektedir. ChatGPT kullanarak elde edilecek avantalardan bazıları kısaca şunlardır:

    • Bilgiye arama motorlarından çok daha hızlı erişim sunar.
    • Basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
    • Sürekli öğrenme kabiliyetine sahiptir.
    • Birçok konuda verimliliği artırmaktadır.
  • Bilgiye arama motorlarından çok daha hızlı erişim sunar.
  • Basit bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
  • Sürekli öğrenme kabiliyetine sahiptir.
  • Birçok konuda verimliliği artırmaktadır.
  • Özellikle ChatGPT bilgiye hızlı erişim konusunda son derece avantajlıdır. Kullanıcılarının her konuda merak ettiği konulara özgün yanıtlar verebilmektedir. Bu avantajlardan en iyi şekilde yararlanmak için açıklayıcı şekilde soruların yönetilmesi yeterlidir. Kod yazma, sorulara cevap verme, konuşma akışı sürdürme, hikaye, öykü veya şiir yazma, analiz yapma gibi birçok yeteneği bulunmaktadır. Bu yetenekler kullanıcıların verimliliğini artırmaktadır.

    ChatGPT Ücretsiz Mi?

    ChatGPT fiyatı aylık olarak 42 dolar olarak belirlenmiştir. 2023 yılı için belirlenen bu ücret ChatGPT’yi daha etkin kullanmak ve pro versiyonundan yararlanmak isteyenlerin ödemesi gereken ücrettir. Ancak ChatGPT ücretsiz olarak da GPT – 3,5 versiyonu kullanılabilir. GPT – 4 kullanmak isteyen kişilerin ücretli versiyona abone olmaları gerekmektedir.

    OpenAI üzerinden ChatGPT’ye erişim sağladıktan sonra ücretsiz bir şekilde kayıt olan her kullanıcı ister pro versiyonunu ister ücretsiz versiyonunu güvenli şekilde kullanabilmektedir. Ücretsiz kullanım seçeneklerinde bile ChatGPT kullanıcılarının beklentilerini fazlasıyla karşılamayı başarmıştır. Ücretli versiyonlarında ise daha üstün özelliklerden yararlanarak verimlilik birkaç daha artırılabilmektedir.