EN
|
Doğa Sigorta Logo
  • Hakkımızda
  • BİZE ULAŞIN
  • Blog
Hızlı Bul
ACENTELER
Aradığınız Acenteye Ulaşın Acente Başvuru Formu
ONLİNE İŞLEMLER
Hasar Takibi Hasar İhbarı Hasar Evrak Yükleme Hasar Anında Gerekli Evraklar Size En Yakın Servisler Kaza Tespit Tutanağı Acil Yardım Hizmetleri Sıkça Sorulan Sorular Mini Onarım Servisleri Anlaşmalı Servis Başvurusu Eksper Başvuru Formu Yedek Parça Tedarikçi Başvurusu
08508115100
  • Oto Sigortaları
    Kasko Sigortası Trafik Sigortası Yeşil Kart Sigortası
  • Yangın Sigortaları
    KOBİ Paket Sigorta Poliçesi Doğa Konut Paket Sigorta Poliçesi Eşya Paket Poliçesi Kâr Kaybı Poliçesi Yangın Abonman Poliçesi Yangın Mali Mesuliyet Poliçesi Akaryakıt Paket Poliçesi Ortak Alan Paket Poliçesi Otel Paket Sigortası DASK
  • Sağlık ve Seyahat Sigortaları
    Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Seyahat Sağlık Sigortası Salgın Hastalıklar Dahil Seyahat Sağlık Sigortası Yabancı Uyruklulara Özel 'Turuncu Sağlık Sigortası'
  • Nakliyat Sigortaları
    Emtia Nakliyat Sigortaları Yurtiçi Taşıyıcı Sorumluluk Sigortaları Nakliye Aracılığı Sorumluluk (FFL) Sigortası CMR Sigortaları Tekne - Yat Sigortası
  • Mühendislik Sigortaları
    İnşaat Sigortası Elektronik Cihaz Sigortası Montaj Sigortası Makine Kırılması
  • Diğer Sigortalar
    Kefalet Sigortası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Zorunlu Koltuk
    Ferdi Kaza Sigortası
    Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Mesuliyet Sigortası İşveren Sorumluluk Sigortası Ferdi Kaza Sigortası Doğal Destek Ferdi Kaza Sigortası Eğitim Ferdi Kaza Sigortası Tarım Sigortası

Acenteler

Aradığınız acenteye anında ulaşın

Acente Başvuru Formu

Bilgi Talep Formu

  1. Doğa Sigorta
  2. Kaza Tespit Tutanağı

Kaza Tespit Tutanağı


Kaza Tespit Tutanağı İçin Tıklayınız

Günümüz koşullarında artan nüfus ile birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da artmıştır. Bu durum da her gün yaşanan trafik kazalarını kaçınılmaz kılmıştır. Oluşan kazalar neticesinde yaşananlar, kazazedeleri ve kazaya karışmadığı halde kaza nedeniyle trafikte saatlerce beklemek zorunda kalan kişileri de zor durumda bırakmaktadır. Trafik zabıtasının uzun süre beklenmesi, zabıta gelmeden araçların hareket ettirilmemesi şartı vb. durumlar mağduriyeti biraz daha arttırmakta ve trafiğin akışını olumsuz yönde etkilemektedir. Yukarıda bahsi geçen tüm bu olumsuzlukları gidermek için 1983 yılında kabul edilen 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 81. maddesinde yer alan Trafik kazalarına ilişkin hükümler günümüz koşullarında yeniden değerlendirilmiştir. Hazine Müsteşarlığı’nın 2007/27 sayılı Genelgesi ile yalnız maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, taraflara anlaşma hakkı sağlayan bir yöntem oluşturmuştur. Bu yönteme göre 1 Nisan 2008 tarihinden itibaren Trafik Kanunu’na uymak koşuluyla kazaya karışan kişiler aralarında anlaşarak “Trafik Kazası Tespit Tutanağı” yerine geçecek anlaşma tutanağını düzenleyebileceklerdir.

“Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” nedir?

Yalnız maddi hasarlı trafik kazalarında kazaya karışan taraflar, Trafik zabıtasının gelmesine gerek duymadan kendi aralarında anlaşarak “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” dolduracak ve sigorta şirketlerine bu evrak ile başvurabileceklerdir.

Hangi hallerde “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının” geçerliliği bulunmamaktadır?

Aşağıda belirtilen hallerden biri veya birkaçı söz konusu ise taraflarca doldurulan “Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” tutulması mümkün olmayacak ve dolayısıyla şirketimizce de kabul edilmeyecektir. Bu sebeple aşağıda sayılan hallerde, muhakkak eski uygulamada olduğu gibi Trafik Zabıtası çağırılmalı ve zabıt tutulması sağlanmalıdır. Bunun haricindeki yalnız maddi hasarlı kazalarda, taraflar anlaşıyorlarsa tutanak düzenlemeleri mümkündür. Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller;

  • Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanımı,
  • Sürücünün yaş kriterine uygun olmaması,
  • Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi,
  • Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait olması,
  • Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi,
  • Trafik kazasında sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar gelmesi,
  • Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası mevcut olmaması,
  • Trafik kazası vefat ve/veya yaralanma ile sonuçlanması,

Yukarıda belirtilen haller dışında tarafların anlaşamaması halinde de eski uygulamada olduğu gibi trafik zabıtasını çağırarak, tutanak tutturmak gereklidir.

Tutanağı nasıl temin edebilirsiniz?

Poliçenizi düzenleyen acentenizden tutanak örneğine ulaşabileceğiniz gibi "Doğa Sigorta Tutanak" örneğine linkten ulaşabilirsiniz.

Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağını” doldururken uygulamanız ve dikkat etmeniz gereken hususlar;

  • Araçları kaza yerinde hareket ettirmeden hasarı farklı açılardan gösteren fotoğraflar çekilmelidir. Kazaya karışanlar ile birlikte ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri temin edilmelidir.
  • Tutanağı doldurma yetkisi sadece kazaya karışan taraflara aittir. Ancak ruhsat sahibi olunması şart değildir. Kazaya karışan sürücüler tutanağı düzenleyebilecektir.
  • Kazaya karışan tüm tarafların form üzerinde ıslak imzası olmalıdır. Tutanak fotokopi ile çoğaltılmış olsa bile fotokopi çekildikten sonra imzalar atılmalıdır. Kazaya karışan sürücülerden birinin imzasının eksik olması halinde tutanak geçerli olmayacaktır.
  • Form üzerindeki tüm bilgiler dikkatlice okunmalı ve ön sayfadaki açıklamalara uygun olarak eksiksiz doldurulmalıdır.
  • Özellikle kazaya karışan tüm araçların trafik poliçe numaraları ve ilgili sigorta şirketleri belirtilmelidir. Belirtilmemesi halinde poliçe tespit edilemez ise tutanak geçersiz sayılacaktır.
  • Kusur oranlarının belirlenmesinde ve diğer incelemelerde sorun yaşanmaması için kazanın oluş şekli açık olarak yazılmalı ve krokisi çizilmelidir.
  • İlgili tutanağı doldururken yazınızın okunaklı olmasına lütfen özen gösteriniz. Unutmayınız ki bu uygulama sadece maddi hasarlı kazaları kapsamaktadır.

Tutanağı şirketimize nasıl göndereceksiniz?

Anlaşmalı servislerimizde onarım gören araçlarda, bu işlemler anlaşmalı yerlerde sizin adınıza yapıldığından, anlaşmalı yerlerden onarım hizmeti alarak, tutanağınızı servis yetkilisine teslim edebilirsiniz. Anlaşmalı servislerimizi internet sitemizden görüntüleyebilirsiniz.

Tutanağın gönderilmesini takiben şirketimizce yapılacak olan işlemler:

  • Tutanak tarafımıza ulaştığında 1 gün içinde Tramer sistemine giriş yapılacaktır.
  • Tramer tarafından tutanak ilgili şirketlere de gönderilecek, ilgili şirketlerce 3 gün içinde kusur oranları belirtilecek, şirketlerce kusur oranında mutabık kalınamazsa kusur oranları Tramer bünyesinde bulunan komisyonca 3 gün içinde karara bağlanacaktır. Kusur oranları %0 , %50 veya %100 olarak belirlenecek olup, ara değerler kullanılmayacaktır.
  • Hak sahipleri yukarıda belirtilen tutanak inceleme sürecini ve sonucunu Tramer internet sitesi üzerinden izleyebileceklerdir. (www.tramer.org.tr )
  • Trafik hasarları, kusur durumu belirlendikten ve gerekli tüm evraklar tamamlandıktan sonraki 8 iş günü içinde sonuçlandırılacaktır. Uygulamayla ilgili tereddüt edilen tüm hususlarda acentelerimizden ve 0850 811 51 00 numaralı Hasar İletişim Merkezi’mizden destek alabilirsiniz. Hiç kullanma ihtiyacınız olmaması dileğimizle, aracınızda sürekli olarak maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı bulundurmanızı önemle hatırlatırız.

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?

Kaza-tespit-tutanagi-bilgi

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin geliştirdiği Mobil Kaza Tutanağı uygulamasına sahip değilseniz Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tespit Tutanağı formunu yazılı olarak doldurmanız gerekmektedir. “Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur?” sorusunun cevabını aşağıdaki adımları takip ederek bulabilirsiniz.

Kazanın Yeri ve Saatini Girin.
1 numaralı alanda kazanın yaşandığı tarih ve saati, 2 numaralı alanda ise kazanın gerçekleştiği yerin bilgilerinin (İl, İlçe, Semt, Mahalle, Cadde, Sokak) doldurulması gerekir.
Görgü Tanıklarını Yazın.
3 numaralı kısımda eğer varsa kaza sırasında olay yerinde bulunan görgü tanıklarının iletişim bilgileri (Adı Soyadı, Adresi, Telefon Numarası) girilmelidir.
Sürücü, Araç ve Trafik Sigortası Bilgilerinizi Doldurun.
4, 5 ve 6 numaralı alanda her iki sürücü de kendi bilgilerini (Adı Soyadı, T.C. Kimlik No, Sürücü Belge No. ve Sınıfı, Alındığı Yer, Adres, Telefon Numarası), araç bilgilerini (Şasi No, Marka ve Modeli, Plaka, Kullanım Şekli) ve trafik sigortası poliçe bilgilerini (Sigortalının Adı Soyadı, T.C. Kimlik/Vergi No, Sigorta Şirketinin Unvanı, Acente No, Poliçe No, TRAMER Belge No, Poliçenin Başlangıç-Bitiş Tarihi) girmelidir.
Kaza Türlerinden Uygun Olanı Seçin.
7 numaralı alanda bulunan kutulardan uygun olanların yanına (x) işareti konulur. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Sigorta şirketlerinin kazayı kısa süre içerisinde değerlendirebilmesine olanak sağlaması açısından önemlidir.
Araç Yeşil Kart Bilgilerini Doldurun.
Eğer araç sahibi, Yeşil Kart (Green Card) Belgesine sahipse 8 numaralı alanda yer alan bilgileri (Yeşil Kart No, Ülke, Pasaport No) doldurmalıdır.
Aracın Darbe Aldığı Yeri Gösterin.
9 numaralı alanda aracın ilk darbe aldığı yer, tutanakta yer alan resmin üzerinde bir ok ile gösterilir.
Çarpışmanın Taslağını Çizin.
10 numaralı alanda çarpışmanın yeri ve anı taslak olarak çizilir. Cadde ve sokak isimleri belirtilerek aracın gittiği yön işaretlenir, yol çizgileri çizilir.
Kazayla İlgili Görüşlerinizi Yazın.
11 numaralı alan, sürücülerin kaza ile ilgili görüşlerini yazmaları için ayrılmış olan alandır.
Tutanağa İmza Atın.
12 numaralı alan sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalanmayan kaza tutanakları geçersiz sayılır. Kaza Tespit Tutanağı hazırlanırken tutanakta istenen tüm bilgiler eksiksiz bir şekilde ve 2 nüsha halinde kaza yapan kişiler tarafından doldurularak imzalanmalıdır.
question-chat
İletişim

Şikayet, öneri ve taleplerle ilgili bize ulaşın.

Bize Ulaşın
x
Sitemizi ve deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgilerini kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek tanımlama bilgisi politikamızı kabul etmiş sayılırsınız.
Ürünlerimiz
  • Araç Sigortası
  • Yangın Sigortası
  • Sağlık Sigortası
  • Nakliyat Sigortası
  • Mühendislik Sigortası
  • Diğer Sigortalar
Medya Merkezi
  • Medya İlişkileri
  • Basında Doğa Sigorta
  • Sigortanın Doğası
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk
  • Sponsorluk
  • Duyurular
  • Bilgilendirici Videolar
Hasar ve Yardım
  • Acil Yardım Hizmetleri
  • Kaza Tespit Tutanağı
Kurumsal
  • Vizyon & Misyon & Değerler
  • Kurumsal Sosyal Sorumluluk
  • Çevre Politikası
  • Bilgilendirme Politikası
  • Yönetim Kadrosu
  • Yönetim Kurulu
  • Organizasyon Yapımız
  • Şirket Bilgileri
  • Ana Sözleşme
  • Bilgi Toplumu Hizmetleri
Önemli Bilgiler
  • Bilgilendirme Formu
  • Finansal Bilgiler
  • Mevzuat
  • Yararlı Bağlantılar
  • KVKK Bilgilendirme
  • Sigorta Genel Şartları
  • Zorunlu Trafik Sigortası Prim Bilgilendirme
  • Sıkça Sorulan Sorular
İnsan Kaynakları
  • İnsan Kaynakları Politikamız
  • İşe Alım Süreci
  • Açık Pozisyonlar
  • İş Başvurularınız İçin
Başvurular
  • Anlaşmalı Servis Başvurusu
  • Eksper Başvuru Formu
  • Yedek Parça Tedarikçi Başvurusu
Poliçe Değerleri Hesaplama
  • Kasko Teklifi
  • Trafik Sigortası Hesaplama
  • Dask Değeri Hesaplama
  • Seyahat Sağlık Sigortası Hesaplama
  • Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi
  • Yabancı Sağlık Sigortası
  • Doğa Konut Paket Poliçesi Teklifi
Müşteri İletişim Hattı 0850 811 51 00
AppStore Google Play
Comodo Ssl İpara Param Visa & Mastercard
Meblağ Sigortalarında Hak Sahipliği Sorgulama (Vefat Eden Sorgu)
Hak Sahiplerince Aranmayan Paralar
© Copyright 2014 - 2023 Tüm hakları Doga Sigorta A.Ş. Adına Saklıdır. Doga Sigorta A.Ş. internet sitesinde bulunan bilgi ve resimler izinsiz kopyalanamaz ve dağıtılamaz.

Aramayı tamamlamak için enter'a basınız.

  • Araç Sigortası
  • Yangın Sigortası
  • Salık Sigortası
  • Kasko Teklifi
  • Trafik Sigortası Hesaplama
  • Dask Değeri Hesaplama
  • Seyahat Sağlık Sigortası Hesaplama
  • Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi
  • Konut Sigortası Teklifi
  • Yabancı Sağlık Sigorta Teklifi
  • Hasar İhbarı
  • Hasar Takibi
  • Acil Yardım Hizmetleri
  • Kaza Tespit Tutanağı
Merhaba,Ben DOĞASİST! Tamamlayıcı Sağlık Sigortası teklifi almanıza yardımcı olabilirim!