Sıkça Sorulan Sorular
Popüler Sorular
Trafik sigortası poliçesi; kendi aracımda oluşan hasarı karşılar mı?
Hayır. Sigortalının kendi aracında oluşan hasarlar Trafik Sigorta poliçesi kapsamında karşılanamamaktadır. Trafik Sigorta poliçesi aracın kullanımından dolayı üçüncü şahıslara verilen bedeni ve maddi zararlar karşılanabilir.
Kasko sigorta poliçesi; hasar nedeniyle, karşı araca verilen zararları karşılar mı?
Hayır. Kasko Sigorta poliçesi, sigortalının kendi aracında oluşan hasarı karşılamaktadır. Ancak karşı araçta/üçüncü şahıslarda oluşan zararların trafik sigortasını aşan kısmı için kasko poliçesinin ihtiyari mali mesuliyet teminatı limitler dahilinde üçüncü şahsa ödeme yapabilir.
Kasko poliçem var. Aracım el değiştirdiğinde, kasko poliçesi de el değiştirir mi?
Hayır. Kasko poliçesi el değiştirmez. Poliçe iptal edilerek işlenmemiş günlerin primi gün esasına göre sigortalıya iade edilir. Aracı yeni satın alan kişi, isteği halinde yeniden sigorta yaptırabilir.
Hasar anında ilk yapılması gereken nedir?
Ev, işyeri veya aracınızda meydana gelecek hasar durumlarında (0850) 811 51 00 numaralı telefondan 3'ü tuşlayarak Doğa Sigorta Müşteri Hizmetleri aranarak yardım alınabilir, ihbarda bulunabilir ve sonrasındaki süreçle ilgili detaylı bilgi alınabilir.
Bütün kasko poliçelerinde asistans teminatı var mı?
Asistans teminatı müşterilerin talebi üzerine ve ücreti mukabilinde poliçedeki teminatlara ilave edilmektedir. Poliçenizin Teminatlar ve Primler bölümünde ‘’Asistans’’ ifadesi yer alıyorsa, ilgili teminatımız var demektir.
Asistans teminatı kapsamındaki Rent-A-Car hizmetinden nasıl yararlanabilirim?
En yakın acentemize başvuru da bulunarak poliçe yaptırabilirsiniz. Acentelerimizin irtibat bilgilerine internet sitemizden veya 0212 212 36 42 numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Nasıl poliçe satın alabilirim?
En yakın acentemize başvuruda bulunarak poliçe yaptırabilir veya acentelerimizin irtibat bilgilerine internet sitemizden, 0212 212 36 42 numaramızdan ulaşabilirsiniz.
Emtia Nakliyatı Sigortalarını Nasıl Tanımlayabiliriz?
Emtia Nakliyatı Sigortaları Emtianın, kara, deniz, hava ve demiryollarında taşınması sırasında meydana gelebilecek hasar ve kayıpları teminat altına alır.
Emtia Nakliyatı Sigortalarında Kara ve Demiryolu Nakliyatlarında Uygulanan Kamyon ve Demiryolu Klozlarının Teminat Kapsamı Nedir?
Kamyon Klozu ; Kamyon veya treylerin, karayolunda herhangi bir sabit veya hareketli cisme çarpması, çarpışması, devrilmesi, yanması ile bazı doğal tehlikeler sonucu (yıldırım, sel, dere taşması, çiğ, toprak ve dağ heyelanı, köprü yıkılması ve yol çökmesi) taşınan emtianın zarar görmesi durumunu teminat kapsamına alır.
Demiryolu Klozu; Malların demiryolu ile nakilleri sırasında ateş, yıldırım, sel, dere taşması, çığ, toprak kayması, dağ heyelanı, yol çökmesi, hat veya tünel veyahut demiryoluna ait diğer yapıların çökmesi, katarlar arasındaki çarpışma, çarpma, hattan çıkma, devrilme, vagonların bağlama zincirlerinin kopması veya katarın bunlara benzer bir tehlikeye maruz kalması sonucu uğrayacağı zarar ve hasarları teminat kapsamına alır.
Kamyon ve Demiryolu Klozları kapsamında verilen teminatın başlangıç ve bitiş zamanları nasıl tespit edilir?
Kamyon klozunda; teminat, malların nakledilmek üzere kamyon veya treylere yüklendiği anda başlar ve nakil vasıtasının, poliçede gösterilen yere varısı ile sona erer. Yükleme ve boşaltma esnasında, Emtianın maruz kalabileceği rizikolar, ancak ek prim ödemek suretiyle teminata dahil edilebilir (Yükleme ve boşaltma rizikolarının teminata dahil olup olmadığının poliçe özel şartlarında belirtilmesi gerekmektedir).
Demiryolu klozunda ise; teminat, malların nakledilmek veya nakliyat hemen yapılmayacaksa, ticari örf ve adetlere uygun olarak, muhafaza edilmek üzere demiryolu yetkililerine teslimi ile başlar. Malların varma istasyonunda alıcısına teslimi ile veya teslime engel bir hal varsa, malların satıldığı veya usulüne uygun olarak depo edildiği zaman sona erer.
Sigortanın son bulması bu üç şekilde meydana gelmemiş ise, teminat en geç varısı takip eden 60. günün sonunda biter. Burada yükleme boşaltma rizikosu, ancak ek prim ile temin edilebilir.
Kamyon, treyler veya vagonların denizyolu nakillerinde teminat devam eder mi?
Devam eder. Bunun için ayrıca bir prim ödenmesine gerek yoktur. Sigorta, malları taşıyan aracın göl veya denizdeki nakillerinde, denizyoluyla yapılacak Emtia nakliyatına ilişkin Dar Teminat ( C ) klozu veya (F.P.A.) şartları gereğince geçerlidir.
Açık kasalı kamyon ya da vagonlar ile yapılan taşımalara geniş teminat verilebilir mi?
Hayır. Bu şekilde yapılan taşımalar için ancak kamyon ya da demiryolu klozu verilebilir; daha geniş bir teminatla sigortalanamaz. Ancak açık kasa kamyonla taşınan ağır ve havaleli yükler ( örneğin iş makineleri, trafolar, santral malzemeleri vb. ) için geniş teminat verilebilir.
Denizyolu teminatının başlangıç ve bitiş tarihleri nasıl tespit edilir?
Dar teminat (C) klozu ve Geniş Teminat (A) klozu ile yapılan sigortalarda teminat, malların poliçede gösterilen yerdeki depoyu terk etmesiyle başlar, poliçede gösterilen varıs yerindeki nihai depoya teslimine kadar sürer. Ancak uluslararası satış şekillerinin de teminatın başlangıcı ile ilgisi vardır.
Örneğin satıcı malini FOB olarak satmışsa, gemi güvertesine teslim ettiği ana kadar sorumluluk satıcıya aittir. Dolayısı ile teminat gemi güvertesinde başlayacaktır. Ancak malların gemiden boşaltılmasını takip eden 60 gün içinde, bu teslimatın yapılması gerekir. İthalat ve ihracatta, malların gemiden boşaltılmasını takiben, gümrük sahasında geçen bu süre içerisinde (C) klozu ile sadece yangın rizikosu teminat altındadır; geniş teminat verildiğinde ise depodaki bekleme, geniş teminat ile alınmış tüm teminatlar için geçerlidir. Bununla birlikte sigortalı önceden haber vererek, ek prim karşılığında bu süreyi uzatabilir.
Geminin güvertesinde taşınan emtiaya sigorta teminatını verebilir mi?
Aksine anlaşma yoksa, sigortacı malların güverte altında, yani ambar içinde nakledileceğini farz ederek prim tespit etmektedir. Bu nedenle, Emtianın güvertede taşınması halinde sigortacının sorumluluğu, teminat all risks olsa dahi sadece ( C ) klozu teminatı ile sınırlandırılmıştır.
Ancak sigortalının önceden bildirimde bulunması halinde, ek prim karşılığında, güvertede taşınan mallara da geniş teminat verilebilir.
Nakliyat sırasında yapılacak aktarmalar ile tamamlayıcı sevkiyatları teminat kapsamına almak için ek prim ödemek gerekir mi?
Genel sigorta tatbikatında, aktarmalar ve tamamlayıcı sevkiyatlara (başlangıç ve bitiş sevkiyatları) ek prim alınmakta ve teminat kapsamına dahil edildiği poliçede gösterilmektedir.
Dökme olarak yapılan taşımalarda yükleme, aktarma ve boşaltma sırasında meydana gelebilecek hasarlar teminat kapsamına dahil midir?
Dökme yükler dar teminat ( kamyon klozu ve demiryolu klozu ) ile sigortalandığında yükleme, aktarma ve boşaltma sırasında meydana gelebilecek hasarlar teminat kapsamının dışında kalır.
Geniş teminatla yapılan sigortalarda aslında yükleme, aktarma ve boşaltma sırasında meydana gelebilecek hasarlar teminat kapsamına dahildir. Ancak dökme sıvı yük niteliğindeki Emtianın yükleme boşaltma riskleri, diğer mallara oranla daha fazla ve mutaddır. Bu nedenle, bu tür Emtiaya geniş teminat verildiğinde, yükleme boşaltma sırasında sigorta kapsamına dahil rizikolardan biri meydana gelmediği halde oluşan noksanlığın teminat harici bırakılması amacıyla Bulk Oil teminatı verilmektedir. Veya geniş kapsamlı ( A ) klozu teminatı verildiğinde taşınan malın özelliğine göre bir muafiyet uygulaması yapılmaktadır.
Nakliyat abonman sözleşmesi nedir?
Sigortalının bütün sevkiyatını, sözleşmeyi yaptığı şirkete sigortalatmayı taahhüt ettiği bir anlaşmadır. Bu sözleşmelerde, işin konusu, sigorta şartları, fiyatı, sigortalı ve sigortacının sorumlulukları anlatılmaktadır. Sözleşme süresince;
- En az 5 sevkiyatın sigorta ettirilmesi,
- En az belli bir miktar prim ödemenin taahhüt edilmesi gerekir.
Abonman sözleşmesi yapılmış olmasına karşın bu hususların gerçekleşmemesi durumunda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak sözleşme yenilemelerinde, bu durum dikkate alınır. Sonuç olarak, gerçekleştirilen sevkiyat miktarına bağlı olarak çokluk indirimi uygulanır. Sigortalı, her sevkiyatını bildirerek sigorta ettirmekle yükümlüdür; abonman sözleşme ile bildirilmeyen sevkiyat teminata alınmış olmaz.
Geçici (flotan) poliçe nedir?
Sevkiyatı gerçekleşecek bir malın, nakil vasıtası bilgileri ile yükleme tarihi kesinlik kazanmadan sigortanın yapılması gerekli olduğu hallerde ve özellikle bankalar tarafından akreditif açıldığı anda sigorta teminatına ihtiyaç duyulması halinde, elde bulunan bilgilerle geçici bir poliçe yapılır. Buna flotan poliçe denir. Sevkiyat gerçekleşmeye başladığı zaman, kesinleşen bilgilerle kat’i sigorta poliçesi (zeyilname) düzenlenir.
Nakliyat sigortalarında hangi durumlarda gider vergisi alınmaz?
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında yapılan ithalat ile ihracat sigortaları ve döviz kazandırıcı faaliyetler için allınmış teşvik belgeleri kapsamında yapılan poliçelerde vergi tahakkuku yapılmamaktadır. Ancak yatırım teşvikli muameleler kesinlikle vergi kapsamındadır.
Nasıl Daha Düşük Primli Kasko Alabilirim?
Kasko primini sigortalı ve araca bağlı sigortalı yaşı, ikamet edilen il, aracın kullanım tarzı, modeli, üretim yılı gibi özellikler belirlemektedir. Primi etkileyen en önemli özelliklerden birisi de sigortalının hasar geçmişi olup hasarsız bir geçmişe sahip sigortalıların primi, böyle olmayanlara göre çok daha uygun çıkabilmektedir.
Kasko Ürün Çeşitleri Nelerdir?
Genel Şartlar'da yer alan ana teminatları ve bazı ek teminatları içeren ve piyasada en yaygın olan kasko türü "Genişletilmiş Kasko"dur. Bunun dışında bazı ana teminatları kapsayan "Dar Kasko", tüm ana teminatları kapsayan "Kasko" ve ana ve ek teminatların tamamını kapsayan "Tam Kasko" ürünleri de bulunmaktadır.
Kasko sigortası yaptırmak zorunlu mudur?
Kasko Sigortası, zorunlu olmayıp isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Kasko yaptırmak neden önemlidir?
Kasko Sigortası, sigortalının kendi aracına çarpma, çarpışma, yanma vb ani ve harici etkiler sonucunda oluşan zararlar için teminat sağlayan bir sigorta türü olup özellikle yüksek tutarlı hasarlarda sigortalının finansal durumunun kötüleşmesini engeller. Buna ek olarak kaza dışındaki bazı durumlarda da yardım hizmetleri kapsamında aracın çekilmesi, acil yardım hizmeti sağlanması gibi bir takım faydalar sunar.
Zorunlu Trafik Sigortası Poliçesini Taşımak Zorunlu mu?
Karayolları Trafik Kanunu'na göre Trafik Sigortası'nı araçta taşıma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bir kaza durumunda Kaza Tespit Tutanağı için gerekli bilgileri içermesi nedeniyle araçta bulundurulmasının yararlı olacağı belirtilebilir.
Kısa Vadeli Trafik Sigortası Yaptırmam Mümkün mü?
Türkiye'de tescile kayıtlı olan araçlar için Trafik Sigortası'nın yıllık olarak yapılması esas olup kısa süreli düzenlenmemektedir.
Trafik Sigortasında, Kazanın Bildirilmesinde Zaman Aşımı Ne Kadardır?
Trafik Sigortası Genel Şartları'na göre motorlu araç kazalarından doğan zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak on yıl içinde zamanaşımına uğrar.
Trafik Sigortası Ne İşe Yarar?
Sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, üçüncü şahısların ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa göre sigortalıya düşen hukuki sorumluluk çerçevesinde Genel Şartlarda içeriği belirlenmiş tazminatlara ilişkin talepleri, kaza tarihi itibariyle geçerli zorunlu sigorta limitleri dahilinde karşılamakla yükümlüdür. Sigortanın kapsamı üçüncü şahısların, sigortalının Karayolları Trafik Kanunu çerçevesindeki sorumluluk riski kapsamında, sigortalıdan talep edebilecekleri tazminat talepleri ile sınırlıdır.
Trafik Sigortasını Yaptırmak Zorunda mıyım?
Trafik Sigortası, Karayolları Trafik Kanunu'na göre Türkiye'de tescili yapılan ve trafiğe çıkan her araç için zorunlu olarak yapılması gereken bir sigorta türüdür.
Kasko Sigortası ile Trafik Sigortası arasındaki fark nedir?
Kasko Sigortası, sigortalı aracın uğrayabileceği zararlar için teminat sağlayan bir sigorta iken Trafik Sigortası ise sigortalı aracın kusurlu olarak 3.şahıslara verebileceği zararlara teminat sağlar.