Engelli Raporu ile Araç Alımı ve Şartları Nelerdir? Görsel
Otomobil
06.07.2023

Engelli araç alımı için Türkiye’de mevcut uygulamalar kapsamında birçok avantaj sağlanmaktadır. Bunlardan biri de otomobil sahibi olmaları için vergi muafiyetidir. Engelliler 1.6 motorun altında araç satın alabilmektedir. ÖTV muafiyeti ile araç satın alacak engelli raporu bulunan kişiler 5 yıl boyunca araç satışı yapamaz. Engel durumu yüzde 40 ile yüzde 89 arasında olan bireyler H sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir.

Engelli raporu ile vergi muafiyetlerinden yararlanarak otomobil sahibi olmak isteyen kişilerin belirlenen engel oranlarına sahip olmaları ve araçların engelli kişinin üzerine kayıt edilmesi gerekmektedir. Engelli raporu ile araç alımı ve şartları ilgili kanun kapsamında birçok detaya bağlanmıştır.

Engelli Araç İndirimi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelli araç indirimi hesaplaması kapsamında ilk olarak satın alınacak aracın değeri ve engel oranları dikkate alınmaktadır. Bu oranlar engellik durumuna ve aracın özelliklerine gör değişmektedir. %40 ve %89 arasında engel durumuna sahip kişiler için sıfır kilometre bir araç almak için %26,3’lük ÖTV indiriminden yararlanabilmektedir. Engel deresi %90 ve üzeri olan vatandaşlar ise 5 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları ÖTV’den muaf tutulmaktadır.

Satın alınmak istenen araç özellikleri ve diğer değişkenler dikkate alınarak engelli araç indirimi hesaplamaları yapılmaktadır. Bu kapsamda her bir vatandaş için hesaplama oranları da değişecektir.

Engelli Raporu ile Araç Alımı ÖTV İndirim Oranları

Engelli araç alımı hesaplama işlemlerinde engel durumuna göre farklı hesaplamalar yapılmaktadır. ÖTV indirim oranı yüzde 40 ile yüzde 89 arasında engel taşıyan kişiler için yüzde 26,3’lük ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Engel derecesi yüzde 90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise ÖTV’den muaf olarak indirimden yararlanabilmektedir. Bu sayede engelli vatandaşların araç satın alma işlemleri kolaylaştırılmaktadır.

Engelli raporu ile araç alımı ve şartları kapsamında yer alan her vatandaş belirlenen güncel limitler kapsamında araç satın alma işlemlerini tamamlayabilmektedir. İndirim oranları ve limitler ise yapılan düzenlemelere göre değişmektedir.

Engelli Araç Alımı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Engelli araç alımı için gerekli belgeler ile işlem yapılmalıdır. Bu kapsamda engelli indirim oranlarından yararlanarak sıfır km bir otomobil satın almak isteyen kişilerin bu belgelere sahip olması gerekmektedir:

  • Engelli kişiye ait nüfus cüzdanı,
  • 18 yaşından küçükse vasi kararının belgesi,
  • Özel başvuru formu,
  • İmzalı ve onaylı muayene belgesi,
  • Engelli sürücü belgesi,
  • Engel oranını gösteren sağlık raporu vb.
  • Engelli kişiye ait nüfus cüzdanı,
  • 18 yaşından küçükse vasi kararının belgesi,
  • Özel başvuru formu,
  • İmzalı ve onaylı muayene belgesi,
  • Engelli sürücü belgesi,
  • Engel oranını gösteren sağlık raporu vb.
  • Engelli bireylerin otomobil satın almak için engelli sağlık raporuna sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda gerekli evrakın hazırlanarak eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmesi gerekmektedir. Satın alınacak araçlara göre ve bireylerin genel sağlık durumlarına göre istenen belgeler de farklılık gösterebilir.

    Engelli Araç Alacaklar İçin Araç Limitleri Ne Kadar?

    Engelli araç alma limitleri 2023 yılında yapılan yeni düzenleme ile güncellenmiştir. Bu kapsamda 2023 yılı için yeniden değerleme oranı olarak belirlenen yüzde 122,9 oranının ardından 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen otomobiller, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.

    Sıfır km otomobil satın almak isteyen engelli bireylerin 2023 yılı için belirlenen limitin altında kalan ve limitler kapsamında yer alan motor gücündeki araçları satın almaları mümkündür. Bu kapsamda birçok farklı markanın modeli satın alınabiliyor. Son yıllarda artan otomobil fiyatları nedeniyle 2023 yılında da bu limitler birçok araç için yetersiz kalmaktadır.

    Engelli Araç Satışı Ne Zaman Yapılır?

    Engelli araç satışı araç satın alındıktan 5 yıl sonra yapılabilmektedir. Bir engelli aracının 5 yıl içinde satılması durumunda ise ÖTV istisnası hakkı kaybedilir ve söz konusu kişilerin ÖTV ödemeleri gerekir. 5 yılını tamamlayan araç sahipleri ise herhangi bir ÖTV ödemesi yapmada satış işlemlerini yapabilir.

    Türkiye’de engelli bireylere sunulan ÖTV muafiyeti kapsamında 2023 yılı için limitler değişmektedir. Her yıl yeniden değerleme oranlarına göre bu limitlerde de farklılık olmaktadır. Mevcut uygulamaya göre engelli raporu ile araç alımı ve şartları arasında araçların satış işlemleri ise 5 yıl sonra yapılmaktadır.