Ev Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? Görsel
Güncel
11.02.2022

Ev satın almak birçok kişinin hayalidir. Kimileri kişisel kullanımı için ev almayı tercih eder. Kimileri de yatırım amaçlı olarak ev satın almak ister. Öncelikle ev alma amacınızı belirleyin. Oturmak için alacağınız ev ile yatırım amaçlı alacağınız evde dikkat etmeniz gerekenler farklıdır. Amacınızı doğru belirlediğiniz sürece araştırmalarınızı o yönde genişletebilirsiniz. Ev alma amacınıza karar verdikten sonra bütçenizi belirleyin. Kredi ile ev almak istiyorsanız şartları sağladığınızdan emin olun. Almak istediğiniz ev ile aynı yerdeki benzer özellikli evleri fiyat ve özellik bakımından karşılaştırın.

Ev satın alırken her şeyden önce amacınız can güvenliği olmalıdır. Satın alacağınız binanın çok eski olmamasına ve doğal afet riskinin düşük olmasına özen gösterin. Deprem hattı üzerinde ya da dere yatağında bulunan bir ev herhangi bir doğal afette can ve mal güvenliğinizi tehdit eder.

Oturma Amaçlı Ev Satın Alırken Dikkat Edilecekler

Oturma amacı ile ev satın alırken isteklerinizi belirleyin. Bu sayede aldığınız evde uzun süre rahatça yaşayabilirsiniz. Alacağınız evde sağlık koşullarını değerlendirin. Rutubetli ya da sürekli bir yerden su alan evleri tercih etmeyin. Ekstra tamir masrafı ve sağlık giderleri ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Ev alırken çevresinin iyi olmasına özen gösterin. Çünkü kötü bir çevrede hem huzur bulmak hem de çocuk büyütmek zor olabilir. Çocuklarınız varsa iyi okulları olan yerleri tercih edebilirsiniz. Okul tercihi öğrencinin başarısında önemli kararlardan biridir. Çocuğunuz başarı seviyesi yüksek bir okulda eğitim görürse geleceğini daha iyi şekillendirebilir. Eğitim ve kişisel gelişim anlamında çocuklarınızı ilerletecek çevre en iyi ev tercihlerinden biri olabilir. Sokakları ve caddeleri güvenilir olan yerleşim yerlerinden ev bakın. Uzun vadede oturacağınız için her ihtiyacınızı karşılayacağından emin olun. Alacağınız evin park ve bahçelere yakın olmasına önem verin.

Yatırım Amaçlı Ev Satın Alırken Dikkat Edilecekler

Yatırım amaçlı ev satın almak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Yatırım için ev alırken ödeyeceğiniz paranın az kârınızın fazla olmasına özen gösterin. Gelişmesi ya da değerlenmesi muhtemel olan yerlerden ev almak daha mantıklı olacaktır. Acele etmeden detaylı araştırma yapın. Kredi çekerek yatırım için ev alacaksanız çekeceğiniz kredinin faizinin evin değerinden fazla olmamasına önem verin. Kâr amacı ile satın alacağınız için zarara girmeyin. Eviniz biraz değerlendiyse satmak için acele etmeyin.

İster yatırım amaçlı isterseniz de oturma amacı ile ev alın tapu kadastro uygulamasından alacağınız yeri sorgulatın. Herhangi bir dolandırıcılık durumu ile karşı karşıya kalmamak için tapu sorgulaması önemlidir. Evi aldığınız değer üzerinden tapuda işlem yapın. Ev satın alırken kişisel güvenliğiniz için sigorta yaptırmayı unutmayın.

Ev Satın Alırken Sigorta Yaptırmak Neden Önemlidir?

Yatırım veya ikamet fark etmeden hangi amaçla ev almış olursanız olun, satın aldığınız ev için yapabileceğiniz en önemli işlemlerin başında sigorta geliyor. Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nca yapılması zorunlu tutulan, depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat sağlayan Zorunlu Deprem Sigortası ile evinizi güvence altına alabilirsiniz. DASK sigortası, yalnızca deprem için belli limitler dahilinde geçerli bir üründür. Bunun yanında Doğa Konut Paket Sigortası ile; Yangın, Yıldırım, İnfilak Yangın Mali Sorumluluk Mal Sahibi veya Kiracının Kira Kaybı, Sel veya Su Baskını gibi birçok riske karşı evinizi ve içindeki eşyalar ile kıymetli varlıkları poliçe kapsamında belirlenen kriterler kapsamında güvenceye alabilirsiniz.