Kış Mevsiminde Hastalıklardan Korunmanızı Sağlayacak Yöntemler Nelerdir? Görsel
Sağlık
09.12.2022

Dengeli ve Sağlıklı Beslenin

Kışın havaların soğumasıyla vücudumuz soğuğa karşı daha çok direnç göstermeye başlamaktadır. Yükselen dirence karşılık olarak vücudumuz daha fazla enerji harcar ve enerjinin fazla harcanması sonucu iştahımızda da artış gözlemlenir.

İştahımızın açılmasıyla besin açığımızı besin değerleri yüksek yiyeceklerle kapatmamız gerekirken kalorisi yüksek yiyeceklerle kapatırsak kilomuzda artış gözlemlememizin yanı sıra sağlığımız açısından da tehlike arz etmektedir. Kış mevsiminde bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için vücut direncimizi arttıracak besinlere yönelmemizde fayda vardır. Bu besinler ve faydaları nelerdir biraz göz atalım.

Yoğurt:

Tok kalmamızı sağlayacak ve kalsiyum açısından yüksek kalsiyuma sahip olan bu ürün kış boyu vücudumuzun dinç kalmasını sağlayacaktır.

Sebze ve Meyveler:

Kış geldiğinde mevsimin meyve ve sebzelerini tüketmeye özen göstermeliyiz. C vitamini ve protein bakımından ağırlıklı olan bu besinler, vücudumuzun olumsuz etkilere karşı daha dirençli olmasını sağlayacaktır.

Pekmez ve Bal:

Kahvaltı sofralarımızdan eksik etmememiz gereken pekmez ve bal kan depolamamızda yardımcı olan öncü besinlerdendir. Pekmezin kan depolama özelliğiyle birlikte, kış aylarında maruz kaldığımız grip virüsü için; Gribe ne iyi gelir? sorusunun da cevabı olarak, balı kışın tükettiğimiz sıcak içeceklerimizin içerisine ekleyerek tüketmek diyebiliriz.

Balık ve Zeytinyağı:

Omega3 ve omega6 içeren yağ asitlerini balık, zeytinyağı gibi besinlerden alarak bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine yardımcı olabiliriz.

Sağlıklı beslenme nasıl olur? Sorusunu sorduğumuzda yukarıda verdiğimiz başlıklar dahilinde oluşturduğumuz bir beslenme düzeni sayesinde sağlıklı beslenme olayını da gerçekleştirmiş oluruz.

Kapalı Mekanlardan Uzak Durun

Kapalı mekanlarda uzun süre durmanın zararları yanı sıra Covid-19 virüsünden sonra da bu durum oldukça riskli bir hal almış durumdadır. Kapalı alanlarda hava sirkülasyonunun tam olarak sağlanamaması sonucu ortamda bakteri artışı gözlemlenmesi mümkündür. Bu bakteri artışı sonrası soluduğumuz hava istenmeyen virüslerin vücudumuza girmesine sebep olur. Bu virüsler çeşitli hastalıklarla karşılaşmamızı sağlayacağından dolayı istenmeyen durumlara yol açabilirler.

Covid-19 virüsünden sonra kapalı alana gelen kısıtlamalardan dolayı da bu istenmeyen durumlar en aza indirilmeye çalışılsa da zaman zaman aksatılabilmektedir. Elinizden geldiğince kapalı mekanlardan uzak durun. Genellikle uzak durmaya çalışsak da bazen iş, toplu taşıma veya benzer sebeplerden durma zorunluluğumuz olabiliyor. Böyle durumların önüne geçmek için yapabileceğimiz şeyler; ortamı yeterince havalandırmak, mümkünse maske takmak ve olabildiğince az sayıda insanla kapalı ortama maruz kalmak, gibi çözümlere başvurabiliriz.

Chek-up Yaptırın

Birçoğumuz bizi hastaneye götürecek ağır bir hastalık geçirmediğimiz sürece hastaneye herhangi bir değerimizi kontrol ettirmek amacıyla gitmiyoruz. Fakat geçirdiğimiz hastalıkların haricinde de kontrollerimizi sağlamalıyız. Bu sayede çok daha güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürmemiz mümkün olur. Vücudumuzda düşen herhangi bir değerin sonucunda istenmeyen hastalıklarla yüzleşmek zorunda kalabiliriz.

Hastalılarla karşı karşıya kalmamızın yanı sıra öğrendiğimizde tedavisi için geciktiğimizi fark etmek bizleri daha çok üzecektir. Bu gibi sorunlarla karşılaşmamak için hastaneleri sadece ağır hastalıklarımız sonucunda değil de genel kontrolümüzü sağlamak için de ziyaret etmemizde fayda vardır.

Bu kontrolleri düzenli yaptırmak çok önemlidir ve Check-up gibi uygulamalar bu gibi planlarımızı daha kapsamlı ve düzenli bir şekilde yapmamızı sağlamaktadır. Check-up uygulaması sayesinde vücudumuzda yolunda gitmeyen birçok olumsuzluğun kontrolünü sağlayıp erken teşhis koyabiliriz. Bizim sizlere önerimiz, sağlığınız en önemli detayınız Check-up yaptırın ve aksatmayın.

Bol Bol Sıvı Tüketin

Su yaşamımızı sürdürmek için alabileceğimiz en sağlıklı ve kalorisiz sıvıdır. Su ve diğer sıvılar vücudumuza giren yiyeceklerin sindirimini, hücrelere taşınmasını ve emilimini ve vücudumuzda gerçekleşmesi gereken birçok faaliyeti rahatça gerçekleştirmemizi sağlar. Sağlıklı sıvı tüketiminin önemini sizlere daha iyi anlatacağımız bazı bilgileri aşağıda sıraladık.

Susuzluk Uykunun Daha Hızlı Gelmesine Neden Olur:

Kontrol merkezimiz olan beynin, diğer organlar gibi sağlıklı bir şekilde çalışması için suya ihtiyacı vardır. Uzun süre susuz kalmamızın sonucunda; dikkat eksikliği, unutkanlık, uykulu olma hali, algıda gecikme gibi durumlar gözlemlenebilmesi mümkündür.

Sindirim Sistemimiz İçin Faydalıdır:

Bol su tüketiminin yanında lifli besinler sindirim sistemimizin düzenli işlemesini sağlar. Yeteri kadar su alamamamız durumunda sindirim sistemimizin daha az çalışır ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açar. Bu gibi ağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bol bol sıvı tüketmeliyiz.

Ağrılarımızın Hafiflemesini Sağlar:

Vücudumuzun %70´ini su oluşturmaktadır. Eklemlerimizin arasındaki kayganlığı sağlayan sıvıların bileşiminde su bulunmaktadır. Yeterli kadar su almadığımızda eklem ve kas ağrıları gibi ağrılarla karşı karşıya kalabiliriz.

Bol bol sıvı tüketmemiz ağrılarımız içinde fayda sağlayacaktır. Ağrılarımızın oluşumunu engellemek veya var olan ağrılarımızı gidermek için de sıvı tüketmek fayda sağlayacaktır.

Cilt Hastalıklarına Sebebiyet Verebilir:

Vücudumuza yetersiz su aldığımızda cildimiz kurur ve terlememiz azalır. Vücudumuzun ısı dengesini koruyamayız bu sebeple cilt esnekliğini kaybeder. Vücudumuzda mantar, egzama, tırnak ve saç kırılması gibi görmek istemeyeceğimiz durumlar meydana gelir. Bol bol sıvı tüketmemiz durumunda böyle rahatsızlıkların önüne geçerek daha sağlıklı bir cilde sahip olabiliriz.

Hijyene Özen Gösterin

Günlük hayatımızda maruz kaldığımız bakteriler hijyen seviyemizi oldukça düşürmektedir. Hijyen seviyemizi dengede tutmak için dikkat etmemiz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bulunduğumuz ortamı temiz ve steril tutmak, alkol bazlı hijyen ürünlerini kullanmak en önemlisi el hijyenimizi olabildiğince üst seviyede tutmak bu unsurlardan bazılarıdır. Bulunduğumuzun ortamın ve fiziksel hijyenimize olabildiğince dikkat ettiğimiz takdirde virüslerle olabilecek ilişkimizi de en az seviyeye indirmemiz mümkündür.

Spor ve Egzersiz Yapın

Yaptığımız spor ve egzersizler hayatımızda aktif rol oynadığında fiziksel sağlığımız yanında mental sağlığımızı da olumlu yönde etkilemektedir. Egzersizlerimizi düzenli bir şekilde yaptığımızda; Vücuttaki ağrılarımız azalır, enerji seviyemiz artar, daha mutlu hissederiz ve eğer ihtiyacımız varsa kilo vermemizi sağlar.

Bu gibi olumlu yönlerine bakarsak kendimize yapacağımız iyiliklerden birisi düzenli spor ve egzersiz yapmak olabilir. Günlük yaşantımızın yanında her gün spor salonuna gitmesi mümkün olmayanlar için evde egzersiz yapmanızı söyleyebiliriz. Evde yapacağınız plank, adım egzersizi, mekik çekme gibi ev ortamına uygun hareketler yazımızda belirttiğimiz faydaları sizler için sağlayacaktır.