Teknoloji üzerine yapılan çalışmalar sayesinde her geçen gün yeni ürünlerle karşılaşmaktayız. Bu ürünler çoğu zaman insanların eğlenmesine olanak sağlarken aynı zamanda güvenli bir ortamda bu işleri yapmaları için tasarlanmaktadır. Bu ürünlerin başlıcaları günümüzde çok duyduğumuz NFT terimi ve blockchain kavramıdır.
Blockchain Nedir?
Blockchain, bir bilgisayar ağının bağlantıları arasında paylaşılan ve özel kodlarla güvenliğe alınmış bir veritabanıdır. Normal veritabanı yapısından farklı olarak blokchain, bilgileri elektronik olarak dijital biçimde saklar.
Blok zincirleri, merkezi olmayan ve güvenli iş yapmak ve kayıt tutmak için bitcoin gibi kripto (coin) para sistemlerindeki yaptıkları işlerle tanınır. Blockchainin bu kadar popüler olması ve yaygınlaşması, kaydedilen bir verinin orjinalliğini ve güvenliğini teminat altına alması ve bu işlem için başka aracılara ihtiyaç duymamasıdır.
NFT ve Blockchain Kavramları Ne İfade Eder?
NFT, Non-Fungible Token ifadesinin baş harflerinin birleşmesi ile oluşur. Bu, başka şeylerle değiştirilemeyen çip, para ve coin olarak tanımlanabilir. Özel bir şifreleme algoritma tokeni olan NFT, çoğaltılamaz ve türünün tek bir ürünü olarak sisteme dahil edilir.
NFT’nin başka ürünlere benzememesi, karşılıklı olarak kendi türüne benzeyen başka bir token ile karıştırılmamasına ve değiştirilememesine neden olur. Böylece NFT’ye aktarılan bir ürünün, eserin ya da nesnenin özgünlüğü rahatça doğrulanabilir ve eserlerin korsan şekilde çoğaltılması engellenir.
NFT, bir şeyin gerçekliğinin dijital sertifikası olarak tanımlanabileceği yerdir. Burada pazarlanan sanat eserleri, heykel ya da resim gibi fiziksel ürünler olmayıp, NFT’ler dijital sertifikalar, nadirliği ve sahipliği temsil eder.
NFT’ler tıpkı bitcoin ve diğer kripto para birimleri gibi, blockchain teknolojisini kullanır ve yapılan alışverişler bu teknoloji üzerinden kayıt altına alınır. NFT ve alış veriş sistemi aracılığı ile sanatçı başka uygulamalara ya da şirketleri aradan çıkararak, doğrudan alıcılara ulaşabildiği gibi, satılan dijital eserin yeniden el değiştirmesi üzerinden de komisyon alınabilir.
NFT’ler Nasıl Çalışır?
NFT blockchain aracılığı ile çalışan ve sadece bir ürünü temsil eden bir dijital tokendir. Bunlar tümüyle dijital ürünler veya fiziki dünya ürünlerinin orijinal bir şekilde tokenlaştırılmış versiyonları olabilir. NFT’ler kripto paralardan ziyade birbiriyle takas edilemediğinde, dijital dünyada gerçeklik ve mülkiyetin tapusu/lisansı görevini görür.
Genelde üretilen NFT’lerin çoğu, ethereum blockchainin bir parçasıdır. Ethereum, dogecoin, bitcoin gibi bir kripto/coin para birimi olup bunun yanında blockchain aracılığı ile, örneğin bir ETH coininin farklı çalışmasını sağlayan ve önemli bilgileri depolayan bu NFT’leri de destekler. Diğer blockchainlerin kendi NFT sürümlerini uygulayabileceğini ifade etmekte fayda var.
NFT’de Ürün Satma ve Alma
NFT’ler gerçekten dijital olan herhangi bir şey olabilir. Örneğin; resimler, müzikler indirilip yapay zekaya dönüştürülür. Ancak mevcut verinin çoğu, dijital sanatı satmak için teknolojiyi kullanmakla ilgilidir. Aynı zamanda NFT’ler size kopyalanamayacak bir şey vermek için tasarlanmış olup işin mülkiyeti kapsamında sanatçı, tıpkı fiziksel sanat eserlerinde olduğu gibi telif hakkı ve çoğaltma haklarını elinde tutabilir.
NFT Marketplace De bir satıcı olarak satmak istediğiniz NFT’lere bağlı NFT Media da dahil olmak üzere NFT Marketplace aracılığıyla sunulacak içeriği yayınlayabilir, yükleyebilir veya gönderebilirsiniz. Bu araçlardan bir tanesi binance olup NFT Marketplace size, takas edilemez bir token (NFT) belirli dijital medya ve sanat (NFT Medya) ile sunabilir. Bazı platformlar NFT’nin alıcısı ve satıcısı arasındaki işlemleri kolaylaştırarak güvenli bir ortam sağlar.
NFT (Non-Fungible Token) son yıllarda insanların dijital ortamda bireysel koleksiyonlarını güvenli bir şekilde oluşturmak için kullandıkları bir yöntem. Her ne kadar her şey sanal ortamda saklanıyor olsa da kişisel verilerin güvenlikli bir şekilde saklanması ve sergilenen ürünlerin kopyalarının olmaması sebebi ile insanlar tarafından kabul görmekte ve yaygınlaşmaktadır.
Metaverse ve Blockchain İlişkisi Nedir?
Metaverse, tıpkı gerçek dünya gibi sosyal ve ekonomik faaliyetlerin yaygın olarak kullanıldığı üç boyutlu bir sanal alandır. NFT, Metaverse dünyasında etkileşime aracılık etme ve özel mülkiyeti kanıtlama rolü oynar.
Blockchain olmadan Metaverse ekonomisi sonunda birileri tarafından kontrol edilecek. Blok zinciri desteklenmiyorsa, Metaverse dünyasında kullanılan kaynakların veya malların değerleriyle tanınması veya gerçek ekonomiye eşdeğer ekonomik etkileşimlere sahip olması zordur. NFT tabanlı blockchain teknolojisi Metaverse’i daha da etkinleştirdi. WEB 3.0 ve Blockchain 3.0‘ın gelişiyle Metaverse, bunu gerçekleştirecek dünya haline geldi.
Bilgisayarların, grafiklerin ve donanımın geliştirilmesiyle ilgili yeni teknolojilerle sanal dünya yaşam alanı haline dönüştü. Salgınlar dünyaya yayıldıkça sanal gerçeklik talebi gittikçe arttı ve Metaverse tarafından temsil edilen endüstri gün geçtikçe gelişiyor. Metaverse’de gerçekliği aşan sanal bir dünya, yapay zeka ve blok zincir teknolojisi bir araya getiriliyor.