En Temel İlk Yardım Müdahaleleri
Hayatımız boyunca her an kaza tehlikesi ile karşı karşıya kalabiliriz. Hem bizim başımıza gelme ihtimali bulunan, hem de aynı zamanda başkalarının başına gelebilecek olaylarda basit ilk yardım bilgileri çoğu zaman hastaya ilk uygulanan ve gerçekten hayat kurtarıcı olabilecek bilgilerdir. Biz de temel ilk yardım bilgilerini sizin için derledik.
Bak-Dinle-Hisset Yöntemi
Bu kural ilk yardımın temelini oluşturmaktadır. Yardıma ihtiyaç duyan hastanın genel durumunun kontrol edilmesi, nefesinin dinlenmesi ve bileğinden nabzının olup olmadığının tespiti başlıca kuraldır. Bu sayede kişinin nefes alıp almadığının kontrolü yapılır ve buna göre ilk yardım uygulaması yapılır. Hasta nefes alıyorsa mevcut durum değerlendirmeli, solunum yoksa yorulana kadar ya da kalp atışı gelene kadar kalp masajı yapılmalıdır.
Temel Yaşam Desteğinin Sağlanması
Temel yaşam desteğinin sağlanması, yetişkinlerde hayatın devamını sağlamak amacıyla son derece önemlidir. Bu aşamada hastadan geri bildirim alındığı durumlarda doğrudan 112 aranmalıdır. Hastadan dönüt gelmezse hastanın düz zemine yatırılıp göğüs bölgesinin açılması, baş geri çene yukarı pozisyonu ile ağız içinin kontrol edilmesi, varsa yabancı maddenin ya da dilin boğaz içinden çıkarılması hastanın hala solunumu yoksa iki avucu üst üste kenetleyerek kalp üstüne ortalama 5 cm’lik çökertme sağlanması gerekmektedir.
Yanık Durumunda Yapılması Gerekenler
Yanık durumunda hastanın oksijenini kesmek, koşuyorsa durmasını sağlamak ve bir yorgan aracılığıyla yerde yuvarlanmasını sağlamak yapılması gerekenler arasında yer alır. Bölgenin üzerinin yumuşak derecede akan su ile 15-20 dakika arasında yıkanması gerekir. Hastanın su toplayan bölgelerine kesinlikle dokunulmamalı ve soğukkanlı olunmalıdır.
Kanama Durumunda Müdahale
Hastada bir kanama meydana geldiyse direkt olarak şok pozisyonu, bacaklar göğüsten yukarıda olacak şekilde ayarlanır ve hastanın kanaması olan bölgesinin hemen üstündeki bir nokta seçilerek basınç uygulanır. Kanayan bölgeye baskı yapılır, kanama küçükse bandaj uygulanır. Basit yaralanmalarda kesinlikle doğrudan turnike uygulanmamalıdır.
Kırıklarda Müdahale
Hastada kırık meydana geldiyse kesinlikle hasta yerinden kaldırılmamalı, kesinlikle sorunlu bölge üzerinde işlem yapılmaya çalışılmamalı, yalnızca sabit tutulmalıdır. Özellikle açık kırık varsa bu bölgenin üzerini örtmek ve sabitlemek yeterli olacaktır.
Kaza Anlarında da Doğa Sigorta Yanınızda!
Ani ve beklenmedik kazalar ile her an karşı karşıya kalabiliriz. Hiç hesapta olmayan bu risklerin sonuçlarını yaşamadan önce hem kendimizi hem de sevdiklerimizi sigorta güvencesine almak yarınlara umutla bakmanın da teminatı oluyor. Doğa Sigorta Ferdi Kaza Sigortası ile siz de poliçede belirtilen şartlar dahilinde ani ve beklenmedik ölüm, sürekli sakatlık, gündelik tazminat, tedavi masrafları, deprem vb. risklerin sonuçlarına karşı sigorta güvencesine dahil olabilirsiniz.