Ev yangınlarında küçük bir kıvılcım bile maalesef ki çok üzücü durumlar ile sonuçlanabiliyor. Hatta şöyle ki; küçük bir kıvılcım olarak dile getirdiğimiz durum bile sadece 3 dakikaiçerisinde büyük bir yangına dönüşebiliyor. Ev yangınlarınıngenel sebeplerini incelediğimizde istatistikler; elektrik kontağı, kasıt, baca ve ütü, ocak gibi kaynakların yangına büyük oranda sebep olduğunu gösteriyor. Elbette hiç kimse yangın gibi kötü olayların başına gelme ihtimalini düşünmek istemez. Fakat biraz öngörü ve planlama ile en azından bu risklerin sebep olabileceği zararları teminat altına alabilirsiniz.
Genellikle ihmal ve unutkanlık sonucu doğan ev yangınlarında önlem almak son derece önemli bir unsurdur. Buna bağlı olarak sizler için evinizde yangın çıkmaması adına alabileceğiniz önlemleri kaleme aldık.
Evinizde Yangın Çıkmaması İçin Alabileceğiniz Önlemler
Yangın Algılayıcı Sistem ve Yangın Söndürme Tüpü Bulundurmak
İlk başta söylediğimiz gibi bir kıvılcımın yangına dönüşme süresi neredeyse 3 dakikadır. Bu yüzden ev yangınları acil olarak müdahale edilmesi gereken yangınlardır. Hızlı müdahale edebilmeniz için 6 kilogramlık bir yangın tüpü evinizde mutlaka bulunmalıdır. 3 tip yangın tipi vardır ve bütün yangın tiplerine etkili olan TSE damgalı ABC tipi yangın söndürücüiş görecektir. Aynı zamanda başlayan bir yangından anında haberdar olmanız çok şeyi kurtaracaktır. Bu yüzden evinize duman detektörü olan bir yangın algılayıcı sistemmonte etmeniz gerekmektedir.
Mutfak Güvenliğine Dikkat Etmelisiniz
Çoğu ev yangının başlangıç noktası mutfaklarımızdır. Özellikle mutfakta yemek işleri ile ilgilenirken dikkatinizi hiçbir şeyin dağıtmasına izin vermemelisiniz. Hangi ve kaç ocağınızın açık olduğunun farkında; elektrik ile çalışan–mutfak robotu gibi- gereçlerin fişinin takılı kalıp kalmadığına hakim olmalısınız. En önemli nokta ise ocakta herhangi bir yemeğinizin altını açık bırakıp başka bir işle ilgilenmemelisiniz. Bilirsiniz, mutfakta zamanın nasıl geçtiği pek hissedilmez. Siz zamanın ve yaptıklarınızın farkında olmalısınız. Son olarak mutfaktaki işlerinizi tamamladığınızda fırının ve ocağın kapalı, prizlerin dolu olmadığını kontrol etmelisiniz.
Evinizde Tehlikeli Sıvılar Bulundurmamalısınız
Bazı gazlar hemen tutuşma/alev alma özelliğine sahiptir. Bu yüzden evinizde mümkün olduğunca gaz yağı, benzin gibi ateşe meyil veren maddeler bulundurmamalısınız. Şayet zorunlu olarak bulundurmanız gerekiyorsa üzerine büyük bir şekilde “YANICI”yazmalısınız. Aynı zamanda bu maddelerin bulunduğu kapların kapağını sıkıca kapatmalı ve ısıtıcılardan olabildiğince uzak tutmalısınız.
Dekoratif Mumlara Dikkat Etmelisiniz
Dekoratif her şey mutlaka çok güzeldir fakat hayatınız pahasına değil. Şayet evinizde dekor amaçlı mumlar kullanıyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlar; mumları televizyonunuzun üzerine veya rafların altına/üstüne koymamalısınız, mumları mumluk altı olmadan kullanmamalısınız, mumlarınızı perdenizden olabildiğince uzak tutmalısınız, mumunuzu üfleyerek söndürmek yerine kaşık ile söndürmeyi tercih etmelisiniz ve en önemlisi mumunuzu söndürmeden başka bir odaya gitmemelisiniz.
Mutlaka Bir Kaçış Planınız Olmalıdır
Olmaz deyip geçiştirmemelisiniz. Olası bir yangın durumunda önceden denemesini yaptığınız bir planınız olmalıdır. Yangın anında evden kolayca kaçabileceğiniz bir rota belirleyinve bunu evdeki herkese söyleyin. En önemlisi de uyumadan önce yangın tehlikesi barındıran yerleri kontrol edin. Unutmayın uyurken oluşabilecek bir yangını fark etmeniz zaman alabilir. Bu durum da kötü sonuçlar doğurabilir.
Isıtıcılara Her Zaman Dikkat Etmelisiniz
Eğer portatif ısıtıcılar kullanıyorsanız güvenli yerde bulunduğundan emin olmalısınız. Isıtıcılarınızın perde, mobilya ve tutuşabilecek herhangi bir eşyadan en az 100 cm uzaktaolması gerektiğini unutmamalısınız. Isıtıcılarınız çalışır haldeyse bir gözünüz mutlaka orada olmalıdır. Bizden tavsiye, ısıtıcıların devrilip düşme ihtimaline karşın otomatik olarak kapanan modellerini tercih etmelisiniz.
Çocuklarınıza Dikkat Etmelisiniz
Özellikle 0-5 yaş aralığı çocukların her şeyi en merak ettiği yaşlardır. Bu yüzden sürekli gözünüz üzerlerinde olmalıdır. Kaşla göz arasında her şeye dokunabilecekleri için yanıcı aletlerden uzak tutmalısınız. Aynı zamanda prizlere kalem gibi materyaller sokmaya çalışabilirler, buna izin vermemelisiniz. Yemek yaparken etrafınızda olmadıklarından emin olmalısınız. Hatta ocağa yanaşmamaları için ocak bariyeriedinmelisiniz.
Gaz Kaçaklarına Karşı Önlem Almalısınız
Genellikle gaz kaçakları kokusuz ve renksizdir. Bundan dolayı anlamak çok zor olabilmektedir. Olası bir gaz kaçağı ihtimaline karşı gaz kaçağından zarar görmememiz adına en güvenli yol, gaz kaçağı dedektörleri taktırmak ve güvenlik şirketlerinden alarm sistemleri satın almaktır.
Tüm bunlar bir yana; aldığınız tüm önlemlere rağmen çıkabilecek bir yangına karşı Yangın Sigortası yaptırmayı unutmayın.Doğa Sigortaile yangın, yıldırım ya da infilak sonucu meydana gelebilecek duman, buhar vehararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar seçilen bina ya da eşya teminatına göre karşılanır.