IMEI numarası ya da uzun adıyla International Mobile Equipment Identity, kısaca Uluslararası Ekipman Kimliği olarak dilimize geçmiştir. Bir mobil cihazın benzersiz bir kimliği olmasını sağlayan bir çeşit kimlik numarasıdır. Bu sayede her mobil cihazın birbirinden ayrılması sağlanır. Mobil cihazlar için bir çeşit özel kimlik numarası olan IMEI, her cihazın donanım bileşenlerinde yazılıdır.
IMEI, yeni bir mobil cihaz satın alanlar tarafından faturada, telefon kutusunda ya da cihazın içinden öğrenilebilir. IMEI kodu her telefonda standart olarak 15 haneli bir diziden oluşmaktadır. Bu numara sayesinde her cihazın kendine ait benzersiz bir kimliği olur. IMEI numarası bu yönüyle mobil cihazlar için son derece önemlidir.
IMEI Kayıt Nasıl Yapılır?
IMEI kayıt işlemleri genelde mobil cihazlar için bir telefon hizmeti sağlayıcısı tarafından otomatik olarak yapılmaktadır. Zaman zaman kaybolan veya çalışan mobil cihazlar için IMEI numarasının kaydedilmesi gerekmektedir. IMEI numarasını öğrenmek için telefonun arama kısmına gelerek “*#06#” kodu girilerek işlem yapılabilir. Öte yandan cihazın ayarlar menüsünü kullanarak da bu kodun görüntülenmesi mümkündür.
IMEI kaydı için telefon hizmeti sağlayıcısı ile iletişime geçerek işlem yaptırılabilir. IMEI kaydı yapmak kaybolan ya da çalınan cihazın tespit edilmesinde de yardımcı olabilir. Ülkemizde e-Devlet üzerinden bu işlemler kolayca yapılmaktadır. Gerekli bilgilerin doldurulması ile işlem yapılabilir.
e – Devlet IMEI kayıt sayfası ile yapılacak işlemler:
- e – Devlet kapısı üzerinden yapılan kayıt işlemlerinde ülkeye giriş yapan belge sahibi kişiye ait bilgileri e – Devlet şifresi ile ilgili adres üzerinden kayıt yapılması gerekir. Bunun için şu adımlar izlenir;
- e – Devlet üzerinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmet ekranına giriş yapılır.
- “IMEI Kaydet” ekranına girilir.
- C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile işlem adımları takip edilir.
Hangi Cihazların IMEI Kaydı Yapılması Zorunludur?
IMEI kayıt sorgulama işlemlerinin ardından ilgili cihazlar için kayıt yapılmalıdır. Kişiye ait yurda giriş yapılan belgenin son 3 yıl içinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması gerekmektedir. Elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların yani IMEI numarasına sahip cihazların tamamının kayıt altına alınması gerekmektedir. Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler de bu kapsamda yer almaktadır.
Yurt dışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihazın 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda ise iletişime kapanmaktadır. Bu sorunun yaşanmaması için belirlenen resmi kanallar üzerinden cihazın kayıt adımlarının tamamlanması gerekmektedir. Eğer kayıt işlemleri yapılmazsa cihazlar iletişime kapalı hale gelecektir.
Yurt Dışı Telefon Kapanma Süresi Nasıl Sorgulanır?
IMEI sorgulama işlemlerini e – Devlet üzerinden yaprak vatandaşların detaylı bilgi almaları mümkündür. Bu kapsamda yurt dışından cihaz getirenlerin kayıt hakkı olup olmadığını sorgulamak için e – Devlet’e giriş yaptıktan sonra, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hizmet sayfasından “Kayıtlı Cihazlarım ve Kayıt Hakkı Sorgulama” sayfasından işlem yapılabilir.
Ayrıca BTK Tüketici İletişim Merkezi numarası olan ALO 120’yi arayarak da kayıt hakkı konusunda detaylı bilgi almak mümkündür. Daha önce kayıt yapılması halinde, kayıt yapılan yıl ve takip eden 2 yıl yeni kayıt hakkı verilmez. Bundan sonraki yılın girmesi ile kayıt hakkı doğmaktadır. Yeni cihaz kaydı yapılması için en son tarihli cihaz kaydına ait yurda giriş tarihi üzerinden en az 3 takvim yılının geçmesi gerekir. IMEI numarası hakkında detaylı bilgiler söz konusu işlem kanalları üzerinden öğrenilebilir.
IMEI Numarası Olmazsa Ne Olur?
IMEI sorgulama e – Devlet üzerinden veya BTK tarafından belirlenen diğer yöntemler ile yapılabilir. Eğer IMEI numarası olmazsa telefon bir süre sonra iletişime kapatılacaktır. Yurt dışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Bu süre içinde kayıt edilmemesi durumunda da iletişime kapatılır.
IMEI Numarası ile Neler Yapılabilir?
IMEI numarası başkasının eline geçerse riskli bir takım durumlar ortaya çıkabilir. Aynı IMEI numarasına ait birden çok cihaz tespit edilirse tüm cihazlar belirli süre sonra sistemsel olarak kullanılmaz hale gelir. IMEI numarası ile cihazın takibi, tespiti, kilidinin açılması gibi birçok işlem yapılabilir.