2019 yılının son günlerinde hepimizde bir telaş vardı. Yeni bir yıla girme hazırlığındaydık ve yeni yıldan umutluyduk. 2020 yılı, bir önceki seneden daha güzel olacaktı, daha iyi olacaktı. Kimimiz evlenip dünya evine girecek, kimimiz yeni doğacak olan bebeğiyle tatile gidecekti. Hiç kimse, 2019’un son günlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nde başlayan ve adına Korona Virüs denilen rahatsızlığın bizi esir alacağına ihtimal vermiyordu. Gelip geçici bir rahatsızlık olarak görüyor ve en azından Çin’de kalır, dünya geneline bulaşmaz diye düşünülüyordu.
Fakat, düşünülen olmadı. Korona, Çin’den çıkarak hızlı bir şekilde dünyaya yayıldı. Takvimler Mart 2020’yi gösterdiğinde artık yeryüzünde adına PANDEMİ denilen bir salgın baş gösteriyordu. Korona, dünya gündeminde baş sıraya oturmuş, basın bültenlerinde, televizyonlarda, radyolarda birinci haber olmuştu. Gazeteler dokuz sütuna manşetle çıkarak pandemi haberleri veriyordu. Dünya panik halinde kendine göre önlem almaktaydı.
Peki Korona Virüs Nedir? Nasıl Yayılır?
Korona virüs, solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılan bir tür grip rahatsızlığıdır. SARS-CoV-2 ismi verilen bir virüs ile bulaştığı tespit edilmiştir. Yüksek ateş, nefes darlığı, baş ve boğaz ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklemlerde ağrı, koku ve tat alma duygularında kayıp vb. şikayetlerle ortaya çıkar. Tek zincirli RNA’ya sahip olan yüzeyinde protein çıktıları olan bir virüs ailesindendir. Hafif ve orta şiddetli solunum yolu hastalıkları ile Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS), Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi hastalıkların da birinci derecede kaynağıdır (1)
Türkiye’de İlk Vaka;
Önlem almaya çalışan ülkelerden biri olan Türkiye’de salgının görüldüğü ilk tarih ise 11 Mart 2020 kayıtlara geçti. İlk vakanın görülmesiyle birlikte gerekli tedbirler alınmaya başlandı. Alınan tedbirler arasında şunlar vardı (2):
- İlk ve orta dereceli okulların tatil edilmesi,
- Üniversitelerin tatil edilmesi,
- Spor müsabakalarının ertelenmesi,
- Sosyal ve kültürel etkinliklerin iptal edilmesi,
- Vakaların yüksek olduğu 30 Büyükşehir ve Zonguldak ilinde hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanması,
- 65 yaş üstü ve 18 yaş altındaki yurttaşlara kısıtlamalar getirilmesi
- Şehirlerarası yolculuklara kısıtlamalar getirilmesi ve zorunlu nedenlerle seyahat yapacaklara seyahat izni alınması uygulamasının getirilmesi
- Yurt dışından gelenlerin ve hastalığa yakalananların 14 gün süreyle karantina altına alınmaları.
Korona Virüsle Mücadelede Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Virüsün çıktığı ilk günden itibaren başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere birçok kurum ve kuruluş COVID-19 ile mücadele kapsamında yapılması gerekenleri içeren birçok broşür ve yayın hazırlayarak bizlere ulaştırmaya çalıştılar. Bu kapsamda vatandaşların uymaları gereken tedbirler de 14 kural başlığı altında yayımlandı (3):
- Elleri en az 20 saniye ılık su ve sabunla yıkamak,
- Soğuk algınlığı belirtisi gösteren kişilerle yaklaşık 1,5-2 metre arasında mesafeli görüşmek,
- Tokalaşmak, sarılmak, vb. yakın temaslardan kaçınmak,
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmak,
- Ellerinizi, ağız, burun ve gözlerinize sürmemek; kullanılan günlük eşyaları dezenfekte etmek, havlu, vb. kişisel eşyaları ortak kullanmamak,
- Bol sıvı tüketerek, dengeli beslenmek, yeteri kadar dinlenmek
Korona Virüs Alacağınız Tedbirlerden Daha Güçlü Değildir
İçinde bulunduğumuz dönem, yaşadığımız salgın nedeniyle hepimizin hayatını olumsuz etkiledi. Bu rahatsızlık nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşlarımız olduğu gibi, hastalığı yenen vatandaşlarımızın sayısı da oldukça fazla. Ancak, bu hastalığa yakalanmamak için, yakalansak bile kurtulmak için yapmamız gerekenler aslında çok basit. Sürekli belirtildiği gibi, zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak, çıkılması gerekiyorsa da maske takmak, sosyal mesafeye dikkat etmek, belki eldiven takmak, hapşırırken ve öksürürken ağzımızı ve burnumuz kapatmak, ellerimizi sürekli olarak, su, kolonya, kolonyalı mendil vb. temizleme araçlarıyla dezenfekte etmek, yakın temastan uzak durmak, eş, dost, akraba ve yakınlarımızı ziyarete kısıtlama getirmek, ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmek, sağlıklı ve dengeli beslenerek kaliteli bir uyku düzenine sahip olmak virüsü yenmemize ve normalleşmemize yardımcı olacaktır.
Unutmayalım ki, KORONA VİRÜS, ALACAĞIMIZ TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR. GÜÇ BİZİZ VE HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ.
- https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66125/sikca-sorulan-sorular-halka-yonelik
- https://www.ahaber.com.tr/galeri/gundem/son-dakika-turkiyede-corona-virusu-ilk-ne-zaman-nerede-cikti-corona-virusu-hangi-sehirlerde-var/5
- Sağlık Bakanlığı Yeni Koronavirüs Riskine Karşı 14 Kural El Broşürü