Sigorta şirketine başvurarak farklı mal ve değerlerin risk ile kaza durumuna karşı sigortalanmasını sağlayabilirsiniz. Bu değerlerin sigortalanması sırasında sigorta şirketi ve sigortalı olacak kişi arasında anlaşma yapılır. Poliçe nedir konusu bu anlaşma ile ilgilidir. Bir değerin ya da malın güvence altına alındığı belgeye poliçe denir. Sigorta poliçesi için sigortalı ve sigorta şirketinin tüm anlaşma maddelerinde uyuşması gerekir. İki taraf da hükümler konusunda anlaşmaya vardı ise sigorta poliçesi imzalanır.
Sigorta poliçesinde sigorta şirketi bazı sorumluluklar ve hakları devralırken sigortalı da prim ödeme borcu altına girer. Ekstra özen ve dikkat yükümlülüğü de vardır. Karşılıklı olarak yüklenilen bu sorumluluklar sigorta türünün esasını oluşturur. Sigorta poliçesinde, sigortalının ödeme yükümlülüğü altına girdiği prim ödemesi bir tür teminattır.
Hayatta riskler ve kazalar her şeyin başına gelebilir. O yüzden de sigorta çeşitleri olduğu gibi poliçe çeşitleri de vardır. Sigorta poliçelerinde keşideci, muhatap ve lehtar vardır. Poliçe bu üçü etrafında şekillenir. Sigortanın başlangıcı, yükümlülükler, prim ödemesi, sigorta türü gibi her ayrıntı sigorta poliçesinde yazar. Sigorta poliçesinde bu ayrıntıların net olması ve şüpheye yer olmaması gerekir. Teminat kapsamında boşlukların olması, kaza ve risk sonrasında alacağınız miktarın azalmasına sebep olabilir. Sigorta poliçesi hazırlandığında iki taraf da her şeyi net olarak konuşmuş ve poliçe o şekilde düzenlenmiş olmalıdır.
Sigorta Poliçesi Türleri Nelerdir?
Poliçe türleri, alınan hizmetin kapsamına göre değişir. Zorunlu sigorta ve isteğe bağlı sigorta çeşitlerinde poliçe de değişiklik gösterecektir. Sigorta çeşitlendikçe poliçe de çeşitlenir.
- Zorunlu Trafik Sigortası
- Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
- Özel Sağlık Sigortası
- Kasko
- Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
- Konut Sigortası
Bunlar temel sigorta poliçesi türleri dışında farklı poliçe türleri de vardır. Sigorta poliçeleri ücret hesaplaması ve prim ödemeleri her sigortada ayrıdır. Poliçede tarafların kabul ettiği maddelerin her biri üzerinde anlaşmaya varıldıktan sonra sigorta poliçesi tamamlanmış olur. Tarafların bir madde üzerinde bile anlaşamadığı sigorta poliçesi hükümsüzdür. Öncesinde iki taraf da hak ve yükümlülükler konusunda şeffaf olup anlaşmaya varmalıdır.