Ramazanın gelmesiyle birlikte günde ideal olarak 3-4 öğün olarak belirlenen beslenme programları değişikliğe uğrayarak günde 2 öğüne inmiş oldu. Vücut metabolizma hızının düştüğü Ramazan ayında bazıları gün içindeki açlık hissini en aza indirmek için fazla yiyecek tüketerek kilo alırken; bazıları da beslenme alışkanlığını sürdürerek öğün sayısının azalmasından kaynaklı kilo vermektedir.
Ramazan’da özellikle sıvı gereksiniminin karşılanması oldukça önemlidir. Dehidrasyonun önüne geçmek amacıyla yeterli miktarda su tüketilmelidir. Ayrıca sıvı kaybına yol açan kafeinli içeceklerin (çay, kahve vb.) tüketimi kısıtlanmalıdır. Son yıllarda özellikle yaz ve bahar aylarına denk gelen Ramazan’da su tüketimine özen gösterilmeli, günlük vücut su ihtiyacı iftar ile sahur vakitleri arasında düzenli bir şekilde karşılanmalıdır.
Ramazan ayında sıklıkla yapılan hataların başında aşırı besin tüketmek gelir. Bu yöntem gün içindeki açlık hissini minimuma indirmek için tercih edilse de, besin değeri zengin yiyeceklerin dengeli bir şekilde tüketilmesi hem bu süreçte kilo alma riskini önler hem de vücudun ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerallerin karşılanmasını sağlar. Yani aşırı değil, yeterli miktarlarda yiyecek tüketilmelidir.
Posa oranı yüksek sebze ve meyveler, tam tahıllı ekmekler ve düşük yağlı süt ürünleri tüketmeye özellikle Ramazan ayında dikkat edilmelidir. Şerbetli tatlılar yerine de Ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Lif oranı açısından zengin kuru baklagiller, kepekli tahıllar gibi yiyeceklere ve kuruyemiş, meyve gibi besinlere Ramazan sofralarında yer verilerek tokluk hissi arttırılabilir.
Özellikle iftarda hızlı yemek bir alışkanlık olarak ortaya çıksa da bunun yerine yiyecekler yavaşça ve iyice çiğnenerek yenmelidir. Bu, sindirimin rahat gerçekleşebilmesi için oldukça önemlidir. Normal yeme düzeninden daha farklı veya daha yoğun yemek yenmemeli; tam tahıllar, yağsız et ve sütler, kurubaklagiller, meyve ve sebzeler gibi sağlıklı besinler düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Daha uzun süreli enerji verecek ve tokluk hissi sağlayacak olan buğday, yulaf, fasulye, mercimek, pirinç gibi kompleks karbonhidratlar iftarda sıklıkla tercih edilmelidir.
Beslenmeye en çok dikkat edilmesi gereken dönem olan Ramazan ayında sağlıklı besinler yeterli miktarlarda ve düzenli olarak alındığında oruç tutmak daha da kolaylaşacak ve Ramazan’ın ruhuna uygun, huzurlu ve keyifli bir ayın sağlıklı bir şekilde geride bırakılması mümkün olacaktır.