Avrupa’da Schengen vizesi, AB ülkelerinin pasaportsuz seyahat edebildikleri Schengen Bölgesi’ne girişler için istenen kısa süreli bir vizedir. Schengen, AB ülkelerinin büyük çoğunluğunu kapsayan özel bir bölgedir. Schengen Bölgesi, günümüzde dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesi olarak bilinir. Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine kısa süreli seyahat edecek kişilerin alması gereken vizeye Schengen vizesi denir.
Schengen vizesi, turizm veya iş amaçlı seyahatlerde geçerlidir. Avrupa’da yaygın bir kullanıma sahip olan bu vize, Schengen Bölgesi’ne serbestçe seyahat etme imkânı sunar. Schengen üyesi ülkelerden herhangi birine giriş – çıkış serbesttir. Çünkü Schengen Bölgesi ülkelerinde gümrük kontrolleri bulunmaz. Türkiye’den Avrupa ülkelerine yapacağınız seyahatlerde gideceğiniz ülkenin Schengen Bölgesi’nde olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.
Schengen Vizesi Nereden Alınır?
Schengen vizesi almak için resmi başvuruda bulunmanız şarttır. AB’de özel bir bölge olan Schengen ülkeleri yurt dışından gelen turistlere 90 günü geçmeyecek şekilde serbest seyahat hakkı tanır. Schengen üyesi ülkelerle serbest vize anlaşması olmayan diğer tüm ülke vatandaşları Avrupa’ya yapacakları seyahatlerde vize başvurusunda bulunmalıdır. Türkiye, Schengen Bölgesi ülkelerle serbest vize anlaşmasına dahil değildir. Bu nedenle T.C. vatandaşlarının seyahat öncesinde Schengen vizesi alması gerekir.
Önceki yıllarda konsolosluklar üzerinden yapılan Schengen vizesi başvuruları, günümüzde dijital platformlardan gerçekleştirilebilmektedir. Schengen üyesi ülkelere elektronik ortamda vize başvurusu yapılabilir. Başvuru formları elektronik ortamda doldurulup imzalanabilir. İnternet dışında gideceğiniz ülkenin resmi temsilciliğine başvuru yaparak da Schengen vizesi alabilirsiniz. Vize başvurusunda bulunacak kişilerin Schengen vizesi belgelerini önceden hazırlaması şarttır.
Vize başvurusunda bulunmadan önce Schengen vizesi almak için gerekli belgeleri eksiksiz biçimde hazırlamak size zaman kazandırır. Örneğin; Almanya vizesi için aracı kurumun web sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı hazır hale getirebilirsiniz. Tüm belgeleri tamamlayıp e-Randevu alarak Schengen vizesi başvuru işlemlerini sonlandırabilirsiniz. Schengen ülkelerine girişte ilk ziyaret edeceğiniz ülke üzerinden başvuru yapmanız doğru olacaktır.
Schengen Vizesi Almak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Schengen vizesi belgeleri, online başvuru yapmadan önce hazırlamanız gereken evraklardan oluşur. Herhangi bir iş yerinde maaşlı çalışanların toplaması gereken evraklar daha fazladır. Schengen ülkelerine giriş yaparken sunmanız gereken evrakların başında pasaport gelir. Pasaportun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olması ve AB’den dönmeyi planladığınız tarihten sonra en a 3 ay daha geçerli olması gerekir. Schengen vizesi için istenen belgeler şunlardır:
- Başvuru formu
- Fotoğraf (Biyometrik)
- Pasaport
- Uçak bileti rezervasyonu
- Otel rezervasyonu
- Yurt dışı seyahat sigortası
- Banka hesabı bilgileri
- İkametgâh
- Nüfus cüzdanı ve pasaport fotokopisi
- İşveren mektubu
- İşe giriş bildirgesi
- 4A hizmet dökümü
- Maaş bordrosu
- Faaliyet belgesi
- İmza sirküleri
- Vergi levhası
Schengen ülkelerinde gümrük görevlileri, ülkeye giriş sırasında bazı ek belgeler isteyebilir. Bunlar; yeterli para, konaklama belgesi, gidiş-dönüş uçak bileti, ülkeye giriş amacınız ve seyahat sigortası gibi belgelerdir. Schengen Bölgesi ülkelerine giriş yaptığınızda gümrük görevlisinin pasaportunuza giriş damgası vurduğundan emin olmalısınız. Bu damga olmadığında ülkeye kaçak girmiş muamelesi görüp ceza yeme riskiniz vardır.
Hangi Avrupa Ülkeleri Schengen Vizesi Düzenler?
Schengen vizesi isteyen Avrupa ülkeleri 27 ülkeden oluşur. Schengen Bölgesi, üye ülke vatandaşlarının pasaport ve gümrük kontrolü olmaksızın serbest seyahat etmesini sağlar. Avrupa’daki 27 ülke, bu pasaport serbestliğine dahil edilmiştir. Örneğin; bir Alman vatandaşı herhangi bir pasaportu olmadan ve gümrük işlemlerine girmeden Avusturya, Belçika ve diğer ülkeleri gezebilir. Schengen Bölgesi’ne üye olan ülkeler şunlardır:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Macaristan
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Bu ülkelerden birine seyahat edecek T.C. vatandaşlarına Schengen vize rejimi yönetmeliği ile ilgili önemli uyarılar yapılmaktadır. T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yer alan uyarıya göre; Schengen vize rejiminde vizenin alındığı ülkeye ilk giriş yapma mecburiyeti vardır. Örneğin, İtalya için alınan vize ile daha önce Almanya’ya giriş yapmak mümkün değildir. Fakat bir kere İtalya’dan giriş yaptıktan sonra bunu takip eden seyahatlerde Almanya ve diğer ülkelere gitmek mümkün olmaktadır. Seyahatin süresi vizenin üzerinde yazan kayıtlı süreye bağlıdır. Normalde AB üyesi olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Liechtenstein da Schengen Bölgesi’ne dahildir.
Avrupa’da Kısa Süreli Ziyaretler İçin Schengen Vizesi Türleri
Avrupa Schengen vizesi türleri, seyahat etme amacınıza göre farklılık gösterebilir. Schengen ülkelerini ziyaret etme nedenleriniz ve ziyaretinizin sıklığı vize türlerini belirler. Schengen konsolosluğu tarafından verilen vizelerde tek girişli, çift girişli veya çok girişli gibi farklı özellikler bulunur. Avrupa’da kısa süreli seyahat edeceklerin Schengen vizesine başvururken kullanabilecekleri vize türleri şunlardır:
- İş amaçlı
- Arkadaş ve aile ziyareti
- Turizm ve tatil
- Kültürel ve spor etkinlikleri
- Resmi ziyaretler
- Havalimanı transit geçişler
- Gemiyle transit geçişler
- Tıbbi tedaviler
- Kısa süreli eğitim veya kurslar
Tek girişli Schengen vizesi süresi, vize başvuru formunda belirtilen Schengen Bölgesi’nde kalacağınız gün sayısına bağlıdır. Vize düzenleyen konsolosluk isterse bu sürede değişiklik yapabilir. Schengen bölgesi ülkelerini sık sık seyahat eden biriyseniz 5 yıla kadar geçerli olan AB vizesini almak için başvuru yapabilirsiniz.
Avrupa Seyahatinde Vizeye Nasıl Başvurulur?
Avrupa gezisinde vize başvurusu seyahat nedeninize bağlı olarak değişir. Turistik bir vize ile Avrupa ülkelerini gezmek istiyorsanız önceden seyahat planınızı yapmanız önerilir. Plan ve programı yaptıktan sonra Avrupa vize başvurusunda gerekli belgeleri hazırlamanız şarttır. Bu süreçte Schengen konsolosluklarından vize başvurusu alıp konuyla ilgili detaylara ulaşabilirsiniz. Tüm belgeleri eksiksiz olarak tamamladıktan sonra yine randevu alıp Schengen vizesi çıkarmalısınız. Schengen vizesinin ücreti her yıl değişiklik göstermektedir.