Hepimiz bir yerleri gezmeyi, oraları keşfetmeyi ve oralar hakkında yeni şeyler öğrenmeyi severiz. Öyle olmasa bile yorucu bir iş sezonundan sonra tatil yapmayı kim istemez ki? İster yurt içi ister yurt dışı olarak planlayabileceğiniz seyahatlerinizin hayallerinizdeki gibi geçmesi için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.
1. Mutlaka Plan Yapın
Yoğun, yorucu bir iş sezonu geçirdiniz ve bir tatili hak ettiğinizi düşünüyorsunuz. Seyahate çıkmaya karar verdiyseniz eğer yapmanız gereken ilk iş plan çıkarmak. Nasıl bir tatile çıkmak istiyorsunuz? Her şey dahil bir otelde rahatlamak mı, yoksa gezerek yeni yerler keşfetmek mi istiyorsunuz? Bu gibi noktalara karar vermek plan yapmanın ilk adımı. İkinci adım ise nereye gideceğiniz yönünde. Yurt dışına mı gitmek yoksa yurt içini mi keşfetmek istiyorsunuz? Planınızın sonraki adımları bu gibi kriterleri daraltarak ilerlemek olmalı.
2. Araştırmadan Olmaz
Planınızın taslağı yavaş yavaş oturdu ve ne yapmak istediğinize karar verdiniz. Seyahatin en güzel yanı bilmediğiniz yerleri görmektir ancak hiçbir şey bilmeden de gitmek büyük riskler barındırır. Gitmek istediğiniz yere karar verdikten sonra bir ön araştırma yapmanız bu açıdan çok önemlidir. Hem oranın kültürünü biraz olsun tanıyarak yabancılık çekmemiş olursunuz.
3. Bütçe Planlaması Yapın
Özellikle yurt dışı seyahati düşünüyorsanız gideceğiniz ülkenin para birimini ve döviz kurlarını iyi takip etmelisiniz. Para bozdurmak istediğinizde yüksek komisyon tutar ödeyerek mağdur olmamak için nereden para bozdurmanız gerektiğini iyi araştırmalısınız. Uygun fiyatlı bir tatil planlıyorsanız yurt içi ve yurt dışı seyahatlerinde de lüks oteller yerine küçük butik otelleri tercih edebilir, bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.
4. Gözünüz Arkada Kalmasın
Hayal ettiğiniz tatile çıktığınızda aklınızın evinizde veya işinizde kalmasını istemezsiniz. Bu yüzden eviniz için gerekli önlemleri almalısınız. Mesela ödenmemiş faturalarınızı ödeyebilir, bitkilerinize yeterince su verebilirsiniz. Herhangi bir kaza ihtimalini ortadan kaldırmak için gazı, suyu kapatmalı ve elektrikli aletleri fişten çıkarmalısınız. İşiniz için ise Outlook out-of-office ayarları yaparak otomatik mail talimatı oluşturabilir, yurt dışına gidiyorsanız eğer iş telefonunuzun sim kartını yurt dışında aramalara açabilirsiniz.
5. Yurt Dışı Seyahatleri İçin Vazgeçilmezler
Yukarıda bahsettiğimiz her başlık yurt dışı seyahatleri için de geçerli. Ancak bunlara ek olarak dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya daha değinmeden geçemeyeceğiz.
Pasaport ve vize işlemlerini mutlaka önceden yaptırmalısınız. Gideceğiniz ülkeye bağlı olarak gerekli araştırmaları yapıp vize görüşmesine hazırlıklı giderseniz vize alma şansınız o kadar artacaktır. Eksik yapılan araştırma ve sonrasında başvurular hem vakit hem para kaybı yaşamanıza neden olur.
Seyahat kültürünün iyice popülerleşmesi ile çeşitli seyahat uygulamaları da telefonlarda yerini aldı. Özellikle çevrimdışı kullanabileceğiniz uygulamaları tercih ederseniz internet bağlantınız olmadığı yerlerde de rahat edersiniz. Tabi ki taşınabilir şarj cihazı bu noktada hayat kurtarıcı olacaktır.
Seyahatler çok eğlenceli olmasının yanı sıra riskleri de barındırır. Seyahat sırasında başınıza herhangi bir kaza gelmeyeceğinin garantisi yoktur. Kötü olasılıkları düşünüp ona göre önlem almasınız. Bu önlemleri seyahat sağlık sigortası yaptırarak alabilirsiniz. Doğa Sigorta ile Seyahat Sağlık Sigortası yaptırın, seyahatinizin keyfini çıkarın!