Stajyer Ehliyeti Nedir? Görsel
Otomobil
15.06.2023

Stajyer ehliyet ülkemizde sürücü olmak isteyen kişilerin sürücü kurslarında alacakları eğitim ve ilgili sınavlardan başarılı olmaları halinde aldıkları ehliyettir. İlk defa ehliyet alan kişiler stajyer sürücü olarak stajyer ehliyete sahip olacaktır. 2016 yılında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile uygulanmaya başlayan bu sistem ile trafikte güvenliğin sağlanması hedeflenmektedir.

Sürücü adaylarının sürüş becerilerini geliştirene kadar belirli şartlara göre trafiğe çıkmasını öngören bu sistem ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir. İlk defa ehliyet alan kişiler söz konusu değişiklik sonrasında stajyer sürücü olarak tanımlanmaktadır. Stajyer ehliyeti sürücü adaylarının belirli şartlarda sürüş gerçekleştirmelerini ve trafiğe çıkmalarını öngörmektedir.

Stajyer Ehliyeti Nedir Nasıl Alınır?

Ehliyet almak için izlenmesi gereken yöntemler stajyer ehliyet almak için de geçerlidir. Ülkemizde mevcut uygulamada ehliyet alma süreci ile ilgili ehliyet sınıfları dışında bir farklılık yoktur. Eğer sürücü adayları ehliyet alma yaşında ve ehliyet almaya engel bir durumu yoksa ehliyet alabilmektedir. Bunun için ilk olarak resmi bir sürücü kursuna kayıt yaptırılması gerekmektedir.

Kursa kayıt işlemleri sonrasında teorik ve pratik eğitimlere katılım sağlanır. Ardından bu teorik sınav sürecinden de başarılı olan adaylar direksiyon sınavına girerler. Direksiyon sınavını hatasız bir şekilde tamamlayan sürücü adayları gerekli resmi işlemlerini yapmaları halinde stajyer ehliyet sahibi olurlar. Stajyer ehliyet ilk defa ehliyet alacak kişiler için geçerlidir.

Stajyer Ehliyeti Nedir, Kapsamları Nelerdir?

Stajyer ehliyet kapsamı ilk kez ehliyet belgesi alacak kişiler olarak belirlenmiştir. Türkiye’de ilk defa ehliyet alan herkes belirli bir süre stajyer sürücü olarak trafikte seyredebilir. Bu kapsamda belirli şartlar mevcuttur. Ehliyet belgesi aldıktan sonra 2 yıl süreyle aday sürücü olarak trafiğe çıkabilirler.

Stajyer sürücü uygulaması, ilk defa ehliyet alacakları ve herhangi bir nedenle ehliyeti iptal edilmiş olan ve yeniden sürücü belgesi alanları kapsamaktadır. Öte yandan daha önce sürücü belgesi olan ve ehliyet sınıfını yükseltenler, başka ehliyet sınıfından alacaklar stajyer sürücü kapsamında yer almaktadır. Stajyer ehliyeti belirli bir süre için uygulanmaktadır.

Stajyer Ehliyetin Normal Ehliyetten Farkları Nelerdir?

Stajyer ehliyetin normal ehliyetten farkları fiziki olarak veya ehliyet alma süreci açısından bulunmamaktadır. Türkiye’de ehliyet almak isteyen bir kişi tek bir süreci takip ederek ehliyet alabilir. Stajyer ehliyet için farklı bir başvuru bulunmamaktadır. Ancak yapılan son düzenleme sonrasında sanki iki farklı bir ehliyet türü varmış gibi algı oluşmuştur. Bunun nedeni ehliyet aldıktan sonra 2 yıl boyunca normal ehliyetler stajyer ehliyet ve sürücüler ise stajyer sürücü olarak sistemde tanımlanmasıdır.

Stajyer ehliyet süresi boyunca alınacak cezalar konusunda farklar olmaktadır. Örneğin; stajyer ehliyet sahibi kişiler trafiğe 0.20 promil alkol ile çıkmaları halinde ceza puanlarına bakılmaksızın ehliyetlerine el konulur. Normal ehliyet sahipleri için bu sınır ise 0.5 promildir.

Stajyer Ehliyeti Sahibi Sürücüler Tek Başına Araç Kullanabilir Mi?

Stajyer ehliyet şehir dışına çıkabilir mi ve trafikte tek başına sürüş yapabilir mi gibi konularda da yeni sistem sonrasında en sık merak edilen konular arasında yer almaktadır. Stajyer ehliyet sahibi kişiler de tıpkı normal sürücü ehliyetlerinde olduğu gibi şehir dışına çıkabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken unsur ise ceza puanlarıdır. Stajyer ehliyet kapsamında yer alan kişiler trafikte alacakları cezalarda daha farklı puan uygulamasına tabi olacaklardır.

Stajyer ehliyet ceza puanı sınırının farklı olması nedeniyle 2 yıl süreyle bu sürücülerin uzun yola çıkmaları ve trafikte kural ihlallerine azami dikkat etmeleri önerilmektedir. 2 yıl boyunca ceza puanı belirlenen seviyeye gelirse ehliyetleri süresiz olarak iptal edilmektedir.

Stajyer Ehliyetli Sürücüler İçin Ceza Puanları Nasıl İşler?

Stajyer ehliyet ceza puanları normal ehliyet sahiplerinden daha farklı işlemektedir. 2 yıl boyunca stajyer ehliyetliler eğer 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyetleri süresiz olarak iptal edilir. Normal ehliyet sahipleri için bu süre 1 yıldır. Ceza puanı ise 100 olarak belirlenmiştir. Bu kişilerin ehliyetlerine 2 aylığına el konulur.

Alkollü ya da plakasız araç kullandığı tespit edilen stajyer sürücüler 20 ceza puanı almaktadır. Stajyer ehliyeti olan kişilerin trafikte bu nedenle daha temkinli olmaları ve 2 yıllık süre içince ceza almamaları önemlidir.