Yatırım için ev alırken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta bulunuyor. Özellikle, paranızı değerlendirmek ve evden kar sağlamak gibi bir amacınız varsa bu noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu noktalar hem paranızı doğru değerlendirmek hem de ileride aldığınız eve dair pişmanlık yaşamamak için yatırım için ev almadan önce bu noktalar çok önemli.
Karar verme aşamasında karşınıza çıkacak en ufak sorun hem sizin hem de satıcı için ciddi problemlere yol açabiliyor. Bundan dolayı yatırım için ev almadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanız ve dikkat etmeniz gereken noktalar üzerinde detaylıca düşünmeniz gerekiyor. Peki yatırım için ev alırken dikkat etmemiz gereken noktalar nedir?
Evin Tapusunun Detaylıca İncelenmesi
Sadece yatırım amaçlı değil, yaşamak için konut alanların da dikkat etmesi gereken bir konu evrak tapusudur. Evin tapusu kat mülkiyetli mi ya da kat irtifaklı mı olup olmadığını öğrenmeniz gerekiyor. Kar irtifakı henüz tamamlanmamış bir inşaat üzerinde kurulan mülkiyet hakkını gösterir.
Kat mülkiyeti ise tamamlanmış bir yapı olmasını gerekli kılar. Bu tapuya sahip olmak için ilk olarak iskan belgesine sahip olmak şart.
Ev tapusu nasıl olmalı ve ev tapusu için gerekli evraklar nedir? Bu soruların cevabı oldukça önemli.Özellikle eski binalarda tapu sorunu yatırımcının karşısına çıkabiliyor. Bundan ötürü evin yasal durumunu detaylıca incelemeniz gerekiyor.
Evi satın almadan önce tapunun bir örneğini görmek isteyin ve inceleyin.
Tapu işlemi için gerekli belgeler ise,
·Tapunun aslı ya da fotokopisi
·1 adet fotoğraf
·Nüfus cüzdanının aslı ile fotokopisi
·Vergi borcunun olmadığına dair belediyeden alınmış belge
·Tapu işlemleri emlakçı tarafından yapılıyor ise vekaletname
Evin metrekaresinin tam olarak ölçülmesi
Yatırım amaçlı ev satın alırken evin metrekaresi de önem taşıyor. Son dönemlerde özellikle 2+1 gibi ortalama büyüklükteki evler kiracıların tercihi olmaya başladı. Yatırım amaçlı alınan dairelerde 4+1 veya 3+1 evler çok daha pahalı fakat kira geliri o kadar da yüksek olmuyor.
Ayrıca kiralanması da diğerlerine göre daha zor. Bundan dolayı 4+1 gibi büyük bir ev almak yerine 2+1 gibi ortalama büyüklükte bir ev tercih edebilirsiniz. Son yıllarda küçük metrekareli evlere olan ilgiyi de kaçırmamış olursunuz. Daha kolay kiracı bulabilirsiniz.
Peki evin metrekaresi nasıl ölçülür?Evin metrekaresini hesaplarken; duvarları, kolonları merdiven ve asansör boşluklarını da hesaba katmalısınız. Bu alanları metrekareye katarak brüt metrekareye ulaşacaksınız.
Satın alacağınız evin net metrekaresini elde etmek için ise her odayı ayrı ayrı ölçmeniz gerekli. Dikdörtgen gibi köşeli yapıdaki odaların metrekaresini bulmak için ise iki duvarın uzunlarınızı ölçmeniz ve çarpmanız gerekmektedir. Bu işlemi her oda, banyo ve mutfak için hesaplayıp sonuçları toplamalısınız.
Aidat tutarı
Evin metrekaresine ek olarak aidatı da önemlidir. İhtiyaçlar, apartman bakımı, iyileştirme gibi konularda alınan karara göre belirlenen aidat tutarı hem sizin için hem de kiraya verme durumunuzda kiracınız için önem taşıyan bir konu.
Apartman aidatı nasıl belirlenir? Aidat tutarı, bu konulardan yola çıkarak belirlenen tahmini aylık giderin daire sayısına bölünmesi ile belirleniyor. Çok konforlu ve yüksek aidatlı bir siteden ev satın almak yatırım için her zaman doğru olmayabilir. Eğer kiraya vermeyi düşünüyorsanız, kiracınız kullanmayacağı sosyal alanlar ve istemediği hizmetler için yüksek aidat ödemek istemeyebilir.
Evin lokasyonu
Yatırım için ev satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise lokasyondur. Özellikle gelişmiş bir bölgede yer alması ve ulaşım olanaklarının da zengin olması yatırımınızın ileride daha da değerlenmesinde oldukça önemli.
Yatırım için satın aldığınız evi kiraya vermek istediğinizde de, evin okula, hastaneye, parka ve ulaşım noktalarına gibi önemli noktalara yakın konumda olması satış sürecini hızlandıracaktır. Şu an pek göz önünde olmayan bir bölgeye eğer ileride bir metro açılacaksa ya da yeni bir hastane veya okul yapılacaksa bölge daha değerli hale gelecektir. Bu gibi fırsatları kaçırmayarak yatırımınızı daha kârlı hale getirebilirsiniz.
Kira çarpanı yatırımınızı nasıl etkiler?
Yatırım için ayırdığınız paranın size geri dönüşü yani amortisman süresi önem taşıyor. Yatırım için harcadığınız para miktarını 20-30 yıl gibi uzun bir sürede geri alıyorsanız, bu sizin için kazançlı bir yatırım sayılmaz. Bundan dolayı kira gelirinizin yüksek olacağı evleri tercih etmelisiniz.
Bu noktada kira çarpanı devreye giriyor. Kira çarpanı hesaplamak için evin yıllık kira gelirini satış fiyatına bölmeniz gerekiyor.
Kira çarpanını öğrenmek ve satın alacağınız evin değerini ölçmek için öncelikle ev seçimi yaparken evde hali hazırda oturan kiracı varsa kira ücretini öğrenin. Eğer kiracı yoksa, aynı binada bulunan benzer cepheye sahip evlerin kira ücretini öğrenin.
Evin kira getirisini hesaplamak için emsal dairelerin de araştırılıp incelenmesi önemlidir. Evin getireceği kira miktarıyla satın alınacak miktarı kaç yılda karşılayacağı hesaplanmaktadır. Eğer amortisman süresi 15 yıldan uzun sürüyorsa, evin satın alınıp kiraya verilmesinin sizin için karlı olmadığını gösterir.
Evinizi güvene alacak sigorta seçenekleri neler?
Yatırım için satın aldığınız evleri ve içindeki eşyaları yangından hırsızlığa, depremden su baskınına kadar türlü risklerden korumak amaçlı sigorta seçenekleri mevcut.
Konut sigortası risk veya hırsızlık gibi durumlardan doğan maddi kayıplarınızı, poliçenizde yer alan teminatlar ve limitler doğrultusunda karşılar. Eşya sigortası ise oluşabilecek zararlara karşı evinizi güvence altına alarak bütçenizi de korur. Konut ve eşya sigortası, evinizden eşyalarınıza kadar uğrayabileceğiniz hasarları telafi eder.
Doğa Konut Paket Sigortası, evinizden eşyalarınıza kadar uğrayabileceğiniz hasarları telafi eder ve sizi güvence altına alır.
Peki konut sigortası neleri kapsar? Yangın, deprem, hırsızlık, kira kaybı, ikamet değişikliği masrafları, ferdi kaza, cam kırılması ve misafirlere ait eşyalar gibi çeşitli konularda sizi güvence altına alır.