Mevcut COVİD 19 salgını işletmeleri yeniden düşünmeye ve yeniden yapılanmaya zorluyor. Şuan oluşan yeni normallere göre yeni stratejiler , yeni ürün ve servisler oluşturma zamanı.
Bu zaman bekleme ve seyretme değil, planlama ve pivotlama zamanı. Artık yeniden sürüş dönemine giriyor olduğumuz bu döneme eski iş yapış şekliyle girmek ve kaldığınız yerden devam etmek maalesef mümkün olmayacak..
Pivotlamak terimi start-uplar için oldukça yakın bir kavram, eğer iş modeliniz çalışmıyorsa talep ve ihtiyaçlara göre küçük değişiklikler yapıyorsunuz ve deniyorsunuz..
Pivotlamanız gereken tüm şirket olduğu gibi bazen de işinizin belli bir segmenti, bazı çalışanlarınız veya bazı departmanlarınız olabilir.
Pivotlamak şirketinizde aşağıdaki 8 alanda olabilir…
1- Müşteriler-Aynı ürün ve servisle farklı problemleri çözebilirsiniz.Bu dönemde müşterilerinizin ihtiyaçlarını, tercihlerini tekrar değerlendirin. Farklı tercihler ve ihtiyaçlar söz konusu..Bu anlamda aynı ürün ve servislerinizle oluşan yeni ihtiyaçları karşılayabilirsiniz.
2-Pazar Segmenti-Aynı ürün ve servislerinizle farklı pazar segmentlerine yönelebilirsiniz. Mevcut ürün ve servislerinizle farklı pazarlara, segmentlere hitap etme fırsatları oluşmuş olabilir..Bu anlamda yeni pazarlar bulabilir misiniz, global olarak oluşan yeni dengelerde farklı ülke ve pazarlardaki ihtiyaçları karşılayabilir misiniz bunları araştırmaya başlayabilirsiniz. Örneğin Çin, Amerika ve Avrupa arasındaki ekonomik ve siyasi dengelerin değişmesi ile şirketiniz için farklı pazarlarda tedarikçi olma fırsatları çıkabilir.
3- Teknoloji-Yeni müşterilerin oluşan ihtiyaçlarını teknolojiyi kullanarak karşılayabilirsiniz. Online teknolojiler ve dijital kanallar yeni oluşan gerçeklerde sizin daha önce ulaşamadığınız yeni müşterilere ulaşmanızı sağlayabilir. Fiziksel kanallarınızı kullanamıyorsanız, dijital teknolojilerle ile hem daha önce ulaşamadığınız yeni müşterilere ulaşabilir hem de kendinize daha düşük maliyetli bir dağıtım kanalı oluşturabilirsiniz. Çoğumuz Zoom, Team, Webex hatta whatsup görüntülü konuşma gibi teknolojileri kullanmaya başlamadık mı?
4-Ürün/Servis Özellikleri-Ürün ve servisinizi yeni ihtiyaçlara göre adapte edebilirsiniz. Daha önce satışınızı çok yaptığınız ürün ve servisler şu an oluşan yeni ihtiyaçlara uygun olmayabilir. Mevcut ürün ve servis yelpazenizde öne çıkaracaklarınız, kapı açıcı olanları hangileridir? Ya da mevcut ürün ve servislerinizi yeni dünyaya nasıl adapte edebilirsiniz? Ya da yeni ürün ve servisler oluşturabilir misiniz? Bu dönemde hoby ürünlerinin, mutfak ekipmanlarının satışının arttığını hepbirlikte gözlemledik değil mi?
5-Gelir ve İş Modeli-Gelir elde edecek yeni yollar ve iş modelleri bulabilirsiniz ya da yeni gelir kanalları oluşturabilirsiniz. Hepimizin çok iyi bildiği AirBnb, Uber gibi platform iş modelleri ekonomik krizlerde ortaya çıkmış gelir modelleridir. Yeni Dünya’daki koşullara, trendlere, alışkanlıklara göre farklı iş modelleri uygulanabilir mi?
6-Satış Kanalı-Pazara ulaşmak için yeni satış kanalları bulabilirsiniz veya pazarda yeni segmentleri penetre edebilirsiniz. Eğer satış ve dağıtım kanallarınız arasında dijital kanallar yoksa bu konuda hiç vakit kaybetmeden adım atın..Facebook, Instagram gibi sosyal medya kanalları ve e- ticaret Pazar yerleri veya kendi e- ticaret siteniz size bundan sonra da rekabet avantajı sağlayacaktır.
7-Ürün ve Servis-Mevcut ürününüzü hizmet ile bütünleyin ya da tam tersi.. Artık sadece ürüne odaklı olmak ve ürün bazlı pazarlama yapmak geçmişte kaldı..Mutlaka ürün ve hizmetin bütünleştiği bir değer önerisi oluşturun.
8-Rakipler-Kendinizi rakiplerinizden ayrıştıracak şekilde pazarlama ve iletişim stratejileriniz oluşturun. Bu dönem de rekabetin çok daha zor ve hızlı olacağını biliyoruz.Kendinizi rakiplerinizden nasıl farklılaştırabilirsiniz ve farklı değer önerileri nasıl oluşturabilirsiniz? Ekonomik olarak cüzdan payının küçüldüğü bu dönemde müşterilerine yardımcı olan, empati ile yaklaşan, duygulara hitap eden işletmeler kazanacak..
Sonuç olarak PANİK yapmayın, PLAN yapın ve PİVOTLA’yın!
Sağlıklı günler dilerim..
Selam ve Sevgilerimle