TOGG, büyük bir kısmı yerli parçalarla entegre edilmiş bir elektrikli otomobildir. Araç tasarımı, alanında ünlü tasarımcı ve mühendislerle geliştirilmiş ve sunulduğu halini almıştır. Barındırdığı teknik özellikleri elektrik sistemi, şık tasarımı ve sağladığı güvenlik sistemiyle ilgi çekmeyi başarmış bir elektrikli otomobildir.
Merkezi Türkiye´de bulunan otomobil şirketi 25 Haziran 2018 yılında Kocaeli´de kurulmuştur. Şirketin devlet yardımı duyurusu sonrasında 21 Mayıs 2020´de TOGG markasıyla üretimin hayata geçirilmesine karar verildi. TOGG ismi verilen aracın isim açılımı ise ‘Türkiye´nin Otomobili Girişim Grubu’dur. TOGG hakkında merak uyandıracak bilgileri de yazımızda sizinle paylaşmak isteriz.
TOGG Ne Zaman Üretime Başladı?
TOGG Ne Zaman Üretime Başladı?Üretim ve fabrika için büyük ve geniş bir arazi kullanan TOGG, toplam 1,2 milyon metrekare alanda Bursa´nın Gemlik ilçesinde konumlanmıştır.
Devlet desteği ile birlikte fabrika kurulumuna 21 Mayıs 2020’de başlanma kararı alınırken, geçen kısa süre içerisinde fabrika ile birlikte güçlü bir kadro da kuruldu.
2030 yılına kadar 5 farklı model üzerinde çalışmalar yapmayı hedefleyen TOGG, fabrikası dahilinde bu üretimi gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip. Bunların yanında TOGG ve Farasis Energy ortaklığında kurulan Siro, Gebze’de kurduğu Batarya Geliştirme Merkezi’nde prototip bataryasının üretim ve testlerini tamamladı.
Yerli Üretim, Elektrikli TOGG’ un Menzili Ne Kadar?
Yerli Üretim, Elektrikli TOGG’ un Menzili Ne Kadar?Öncü girişim olarak üretilen elektrikli otomobil TOGG, batarya konusunda sürücülere kullanım açısından önemli bir konfor sağlamayı hedefliyor. 300 km ve 500 km olarak iki farklı menzile sahip güç paketi şeklinde sunulacak olan TOGG, bunu tek şarj ile batarya kapasitesi dahilinde yapmakta. TOGG aracının bataryalarının %80 şarja ulaşması 30 dakikadan daha kısa bir sürede mümkün.
Parçaları ve Yazılımı Kimlere Ait?
Parçaları ve Yazılımı Kimlere Ait?Müşteri adaylarının ve araba meraklılarının kafasında oluşan sorulardan birisi de yerli üretim söylemiyle beklentileri yükselten TOGG´un ne kadar yerli olduğu yönünde. Bu soruya TOGG şirketi açık bir şekilde yanıt vermekte.
2023 yılının başlarında satışa sunulması hedeflenen TOGG araçların %51 oranında yerliliği yakalaması durumu belirtildi. Yarısından fazlasının yerli olacağını belirten bu durumun yanı sıra üreticiler, gelecek modellerde yerli parça kullanımının ve yerliliğin ciddi oranda artacağı bilgisini de bizlere sundu.
Bu bilgilerin dışında, üretilen otomobillerde onaylı parçaların kullanım mecburiyeti ve yeni parça üretip onay almasını beklemek çok uzun süreler alacağından dolayı TOGG araç motorlarının Almanya´dan temin edildiği bilgisi de TOGG CEO´su Mehmet Gürcan Karakaş tarafından bildirildi. Aynı zamanda bünyesinde yer alan şirketlerle birlikte gelişerek son yenilikleri de bu şirketler dahilinde takip ediyor.
TOGG Hangi Şirketleri Bünyesinde Bulunduruyor?
TOGG Hangi Şirketleri Bünyesinde Bulunduruyor?- Anadolu Grubu
- BMC
- Kök Grubu
- Turkcell
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
- Zorlu Grup
Yeni dönemde ortaklık zincirine devam eden TOGG ortaklarına ekledikleri Smart.İX ve Türkiye merkezli olan Etiya ile de yeni ortaklık kurduğunu bildirdi.
Yeni dönemde ortaklık zincirine devam eden TOGG ortaklarına ekledikleri Smart.İX ve Türkiye merkezli olan Etiya ile de yeni ortaklık kurduğunu bildirdi.Elektrikli Araç Olmasının Olumlu ve Olumsuz Yönleri?
Elektrikli Araç Olmasının Olumlu ve Olumsuz Yönleri?Elektrikli otomobillerin özellikle 2000´li yıllardan itibaren yükselişte olduğunu gözlemliyoruz. Fakat akaryakıt kullanılan araçların ucuz üretime sahip olması ve içten yanmalı motor teknolojisinden kaynaklı olarak elektrikli araçların sonunun gelmesine şahitlik edilmiştir. Sonrasında elektrikli otomobillerin yapısında kullanılan bataryaların gün geçtikçe geliştirilmesi, pil teknolojisinin yükselmesi elektrikli otomobillerin yeniden gündem yaratmasına sebep olmuştur.
2010 yılında araçlarda kullanılan lityum pillerin ek masraf oluşturmasından sonra hibrit araçların üretimi de güçlenmiştir. Elektrikli otomobillerin günümüz şartlarında olumlu yanları göz önünde bulundurursak sürücüler için konforlu deneyimler sunmaktadır. Elektrikli otomobillerin olumlu yönlerine bakmak gerekirse aşağıda maddeler halinde sizler için derledik.
Elektrikli Otomobillerin Avantajları:
Elektrikli Otomobillerin Avantajları:- Çevreye Duyarlı Olması
Elektrikli araçların çalışma tarzları açısından şanzıman, debriyaj veya egzoz borusunun bulunmaması, diğer benzinli ya da dizel araçlara göre en büyük farkını oluşturmaktadır. Bu açıdan egzoz gazı emisyonu yapmadıkları için elektrikli otomobiller için tamamen çevreye duyarlı olduklarından bahsedebiliriz. Şirketlerin de çalışanların karbon ayak izini azaltmaları açısından elektrikli araçlara geçmesi de beklentiler arasındadır.
- Sürüş Konforu
Seri hız değişimi özelliği araçlardan beklenen konforun en önemli özelliklerinden birisidir.Hızlı tepki verme süresi ve sessiz sürüş keyfi de bu özelliklere eşlik etmektedir. Elektrikli araç motorlarının sahip oldukları özellikler ise bu konularda sürücülerin beklentilerini karşılamaktadır.
- Düşük Yakıt Maliyeti
Elektrikli otomobillerin şarj maliyeti, klasik araçlara nazaran benzin ve mazota göre %75´e kadar tasarruf sağlamaktadır. Bu durum aynı zamanda petrol ürünlerinin kullanımı bakımından ülkelerin dışa bağımlılıklarını da azaltmaya yardımcı oluyor.
- Bakım Masrafının Az Seviyede Olması
İçten yanmalı motora sahip elektrikli otomobiller, yanan yakıtı enerjiye çeviren karışık bir sistem gerekmektedir. Yağ ve filtreler gibi arızalanma riski ya da yenilenme ihtiyacı doğuran bu sistemlere karşılık olarak elektrikli otomobiller, gücü bataryadan doğrudan aldıkları için basit bir motor kurulumu ile üretilmektedir. Durumun bu şekilde işlemesinden dolayı elektrikli otomobillerin masrafları, klasik otomobillere oranla çok daha düşük kılmaktadır.
- Şarj İstasyonlarının Kolay Bulunuyor Olması
Elektrikli otomobillerin şarj istasyonlarının sayısı Türkiye´de gün geçtikçe artış gösteriyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ülkenin yoğun nüfusuna sahip illerimizde bu artışı çok daha net gözlemleyebiliyoruz. Hızlı şarj olmasının kolaylığıyla birlikte, günümüzde elektrikli araçlar çoğu AVM, benzin istasyonu hatta evde bile şarj edebileceğiniz bir konfor sağlamaktadır.
Türkiye’ de Şarj İstasyon Hizmeti Vereceğini Açıklayan Firmalar Şunlardır:
Türkiye’ de Şarj İstasyon Hizmeti Vereceğini Açıklayan Firmalar Şunlardır:- E-Şarj
- Sharz.net
- ZES (Zorlu Energy Solutions)
- Voltrun
- Gersan G-Charge
- Kalyon EV Charging